6 érv az elektromos autózás mellett

eu-solar-ev

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Bár egyre népszerűbbek az elektromos gépjárművek, mégis szükség van arra, hogy eloszlassunk néhány tévhitet, és bemutassuk azokat a szempontokat, amik miatt érdemes elgondolkodni egy e-autó vásárlásán. Az elektromos meghajtású személygépkocsiknak számos előnye van, melyek közül jelen cikkben 6-ot be is mutatunk.

EGY KIS TÖRTÉNELMI KITEKINTÉS

Az első elektromos autót már a 19. század végén létrehozta egy angol mérnök, Thomas Parker. A forradalmian új technológia elterjedésének egyik legfőbb akadálya az volt, hogy az akkori akkumulátorok rendkívül alacsony teljesítménnyel bírtak. A hatótáv nem volt megfelelően biztosított az energiatárolási kapacitások miatt. Mindezért a technológia a 21. század elejéig sokáig parkolópályára került. Manapság viszont az elektromos gépjárművek reneszánszukat élik! Az eddig problémát jelentő akkumulátorok kapacitása már olyan mértéket öltöttek, hogy az e-autók már több száz kilométert is meg tudnak tenni egy töltéssel. A népszerűséghez az is hozzájárul, hogy a hagyományos személygépkocsik a fosszilis üzemanyagok elégetésével igen komoly környezeti károkat okoznak. Az elektromos hajtású járművek ezutóbbi problémára pedig az egyik legjobb alternatívát jelentik.

6 ÉRV AZ E-AUTÓK MELLETT

A következőkben olyan az elektromos autózás mellett szóló 6 érvet mutatunk be, ami rávilágít arra, hogy a tisztább és biztonságosabb jövő érdekében szükségszerű a hagyományos hajtású gépjárművekről való mihamarabbi átállás:

  1. Sokkal zöldebb egy elektromos autó, mint egy hagyományos

Gyakran felmerül az a bírálat, hogy az elektromos autók üzemanyagát jelentő áram is fosszilis energiahordozók elégetéséből származik.  Ez a jelen helyzetben részben helytálló, hisz világszerte az elektromos áramot többnyire nem megújuló energiaforrások felhasználásával állítják elő. Ugyanakkor bizalomra ad okot, hogy a Földön egyre több helyen épülnek hatalmas napelem parkok, melyek olyan zöld energiát állítanak elő, ami nem jár emisszióval. Továbbá a legtöbb háztartás megteheti, hogy saját maga állítsa elő a töltéshez szükséges energiát azzal, ha ingatlanára napelemes rendszert szereltet fel. Megfelelő mennyiségű napelemmel nem csak az autótöltés, hanem a lakás teljes fogyasztása is megújuló forrásból biztosítható. Emellett ki kell emelni, hogy az elektromos autóknál a gyártáshoz számottevően kevesebb alkatrészt használnak fel. A kevesebb alkotóelem pedig kevesebb beszállítót, és így rövidebb ellátási láncot jelent, ami szintén csökkenti a légszennyezettség mértékét.

  1. Zero emisszió

Az elektromos autók nem bocsátanak károsanyagot ki a levegőbe, hisz üzemanyaguk az elektromosság, melyet akkumulátoraikban tárolnak el. Tehát az elektromos autók épp úgy mint a napelemes rendszerek semmilyen emissziós tevékenységgel nem járnak.

  1. Zero zajszennyezés 

Mivel az elektromos autók nem robbanómotorral rendelkeznek ezért gyakorlatilag hangtalanul közlekednek. Az egyetlen hanghatás, ami működésüket kíséri az az aszfalt és a gumik közötti kontaktus zaja. A hangtalan közlekedés miatt 2019 nyarán hatályba léptették azt az Európai Uniós szabályozást, ami kötelezi az elektromos autógyártókat, hogy a piacra dobott személyautókat lássák el fehér zajt kibocsátó hanggenerátorral, hogy azok könnyedén észlelhetők legyenek a gyalogosok és kerékpárosok számára.

  1. Olcsó fenntarthatóság 

A jelenlegi energiaárakat figyelembe véve lényegesen olcsóbb egy elektromos hajtású autót fenntartani, mint egy benzines, vagy dízel személygépkocsit. Egy átlagos e-autó 100 km alatt 2 liter benzin elégetésének megfelelő villamos energiát fogyaszt el.  Olyan személygépkocsi pedig jelenleg nincs a piacon, ami ennél kedvezőbb fogyasztást tudna biztosítani. Az elektromos autók „üzemanyagköltsége” pedig akár le is nullázható, ha a töltést saját napelemes rendszerrel biztosítjuk. Emellett nagyon sok vállalat is áttért már olyan hálózat kiépítésére, ahol a napelemek biztosítják az energiát az elektromos töltőállomások számára. A szervizköltségek is jóval alacsonyabbak egy elektromos autó esetében, hisz sokkal kevesebb alkatrészből állnak, minimális a mozgó és kopó alkotóelemek száma. Továbbá nem kell olyan költségekkel sem számolni, mint motorolaj csere, kilyukadt kipufogó, váltó meghibásodás, önindító-, generátor-, turbó csere, stb. Az e-jármű meghajtását az elektromos motor végzi, az indukciós fékezésnek köszönhetően pedig a fékrendszer kopása is ritkábban fordul elő. Ráadásul egy villanymotor gyakorlatilag elnyűhetetlen! Egy elektromos járműnél elegendő csupán az akkumulátorokat cserélni. Mindezek ellenére érdemes évente 1-szer átnézetni a járművet szakszervizben, ahol ellenőrzésre kerül az autó motorjának és akkumulátorainak állapota.

  1. Jobb vezetési élmény

Aki még nem ült elektromos autóban, akkor fel sem tudja fogni mennyivel különb élményt nyújt egy e-járművel való közlekedés. A menetzaj minimális, eltűnik a robbanómotor miatti kasztni rezgés, valamint a legmodernebb és letisztult környezet veszi körül az embert. A villanyautók egyik további nagy előnye, hogy alacsony fordulatszámon is maximális hatékonysággal működnek. Indítás után rögtön rendelkezésre áll a gyorsuláshoz szükséges nyomaték, így az elektromos autó szinte sportkocsis élményt nyújt.  Az elektromos személygépkocsik gyorsulása pedig a legtöbb esetben felülmúlja a benzines és dízel hajtású társait.

  1. Kedvezményekkel lehet élni

A zöld rendszámmal ellátott elektromos autók világszerte több helyen is kedvezményeket élvezhetnek. Ilyen engedmény például a belvárosba, forgalom elől lezárt területekre való behajtás, vagy az ingyenes parkolás. Magyarországon ráadásul egyedülálló módon Európában nem kell gépjármű-, cégautó- és regisztrációs adót, illetve vagyonszerzési illetéket fizetni az e-autók után.