Napenergia segítségével hasznosul újra a műanyag hulladék

muanyag-hulladek

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Műanyag hulladékból és üvegházgázokból állítottak elő fenntartható üzemanyagot és egyéb, az iparban hasznosítható alapanyagot a Cambridge-i Egyetem munkatársai napenergia segítségével.

Évente csaknem 300 millió tonna műanyag hulladék keletkezik világszerte az ENSZ becslése szerint, ami nagyjából megegyezik az emberiség összsúlyával. Ennek a hatalmas mennyiségnek mindössze a 9 százaléka hasznosul újra, a többi hulladéklerakókba kerül, vagy mikroműanyag formájában szennyezi a vizeket. Az Euronews cikke viszont bemutat egy olyan eljárást, amely nemcsak a hulladékszennyezéssel, hanem a szén-dioxid-kibocsátással járó problémákat is enyhítheti.

Hasznosítható anyagok a két legnagyobb szennyezőből

A cikk szerint a Cambridge-i Egyetem munkatársai fogták a két legnagyobb szennyezőt - a műanyag hulladékot és a szén-dioxidot -, és hasznosítható anyagokat állítottak elő belőlük. A folyamatban a szén-dioxidból szintézisgáz, vagyis fenntartható üzemanyag, a műanyagból pedig a kozmetikai iparban használt glikolsav képződött. Mindezt ráadásul egy napenergiával működtetett erőmű segítségével érték el.

A technológia ismert, de van újítás

Az eljárásmód, amellyel a glikolsavat és szintézisgázt előállították, nem újkeletű. Az újdonság az, hogy ezt a két folyamatot egyesítették, egyszerre tudják elvégezni. A napenergia használata pedig jelentősen csökkenti a költségeket. A műanyagok kémiai újrahasznosítása alapvetően ugyanis igen drága, mert rendkívül magas hőmérsékletet igényel.

A Cambridge-i Egyetem munkatársai már korábban is kísérleteztek a tiszta üzemanyag előállításával. Nemrég számoltunk be róla, hogy egy mesterséges levelet alkottak meg, amely napsugárzásból és vízből állít elő fenntartható üzemanyagot.