Hidrogénnel működő hajtóművet tesztelt a Rolls Royce

a-rolls-royce-hidrogen-hajtomuve

Hőszivattyú mellé most ajándék E-autó töltő. Kérjen ingyenes ajánlatot!

A repülés károsanyag-kibocsátásának csökkentése egyre sürgetőbb. A megoldáson sokan dolgoznak, a fejlesztések nemrég egy komoly mérföldkövet értek el.

A zöld repülés kora még messze van, de azért közeledünk felé. A fejlesztések folyamatosak, és egyre biztatóbb eredmények születnek. Ahogy nemrég mi is beszámoltunk róla, Dallasban használt étolajból készül repülőgép-üzemanyag, és Alice, az elektromos meghajtású repülőgép is túl van első sikeres tesztrepülésén.

Ígéretes irány még a hidrogénhajtás, ezen a téren nemrég egy újabb mérföldkövet értünk el: a Rolls Royce és az easyJet beindította a világ első hidrogénnel működő repülőgép-hajtóművét - olvasható a Rolls Royce közleményében.

Zöld kísérlethez zöld hidrogén

A tesztet egy átalakított AE 2100-A hajtóművel végezték, egyelőre még csak a földön, az angol légierő egyik kísérleti bázisán. A kísérletben zöld hidrogént használtak, vagyis a hidrogén előállítása sem járt károsanyag kibocsátással, ahhoz a skót partoknál működő árapály-erőmű által termelt megújuló energiát használták.

A Rolls Royce hidrogén hajtóműve

- A sikeres teszt egy hatalmas mérföldkő - mondta Grazia Vittadini, a Rolls Royce műszaki vezetője. - Júliusban jelentettük be együttműködésünket az easyJettel, és máris hihetetlen eredményeket értünk el. A következőkben tovább fogjuk vizsgálni a hidrogénhajtásban rejlő lehetőségeket, amelyek átformálhatják a repülés jövőjét.

A eredmények kiértékelése mellett a két cég már készül a következő tesztekre, amelyek a Pearl 15 hajtómű hidrogénes változatának próbájához vezetnek.