Sikerrel hajtotta végre első repülését Alice, az elektromos meghajtású repülőgép

elso-sikeres-repulesen-van-tul-alice-a-teljesen-elektromos-meghajtasu-gep

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Túl van az első sikeres repülésén az Alice névre keresztelt, teljesen elektromos meghajtású repülőgép. Kategóriájában ez a gép áll a legközelebb ahhoz, hogy kereskedelmi célokra is használják.

Végrehajtotta első sikeres repülését az Eviation izraeli-amerikai cég Alice nevű, teljesen elektromos meghajtású repülőgépe. Prototípusát 2017-ben mutatták be, és a projektet azóta is nagy figyelem övezi, hiszen kategóriájában ez az a gép, amely a legközelebb áll ahhoz, hogy kereskedelmileg is életképes legyen.

Egy töltéssel több mint 800 kilométert tesz meg

Amikor bemutatták a prototípust, a gyártó csaknem 1000 kilométeres hatótávolságot ígért. A szériaváltozatnál ez valamivel csökkent, hiszen a gép egy töltéssel mintegy 815 kilométert tud megtenni egyszerre kilenc utassal a fedélzetén. Leginkább tehát a kisebb, regionális légitársaságok számára lehet érdekes, ahol a repülési útvonalak rövidebbek.

Meglehet, ez a 800 kilométer első hallásra kevésnek tűnik, viszont a gyártó megjegyezte, hogy a repülőjáratok 30 százaléka 400 kilométernél rövidebb távot tesz meg, vagyis az Alice számára igen széles a piac. A gép maximális sebessége egyébként 460 km/óra, ami nagyjából a fele egy Boeing 737-es sebességének.

Az első rendelések már meg is érkeztek

Az első sikeres repülés kétségkívül hatalmas mérföldkő a projekt tekintetében, de hosszú út vezet még odáig, hogy utasokat szállíthasson. Ennek ellenére ez az egyik legígéretesebb fejlesztés ezen a területen, és a washingtoni székhelyű céghez már rengeteg előrendelési kérelem futott be, amelyeknek teljesítését várhatóan 2026-ban kezdik meg.

 

(Szöveg forrása: electrec.co, kép forrása: eviation.co)