A zöld hidrogén termelését teheti hatékonyabbá két új találmány

zold-hidrogen

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A hidrogént sokan a jövő tiszta energiaforrásaként emlegetik, de előállítása jelenleg rengeteg szén-dioxid kibocsátással jár. A napokban azonban bemutattak két olyan eszközt, amely a levegőből állít elő zöld hidrogént, mindezt jó hatékonysággal.

A hidrogénnek fontos szerepet szánnak a karbonsemlegesség elérésében, előállítása azonban jelenleg épp hogy jelentős fosszilis energiát igényel. Az általában metánból előállított szürke hidrogén környezetbarát verziója az úgynevezett zöld hidrogén, de ennek gyártása a meglévő technológiákkal költséges és nem elég hatékony. Sokan dolgoznak azonban azon, hogy ez megváltozzon, és a napokban két olyan eszközt is bemutattak, amelyek forradalmasíthatják a termelést.

Az Independent beszámolója szerint mindkét eszköz természetes folyamatokat utánoz, így állít elő tiszta energiát a levegőből.

A katalizátor, ami ellenáll a magas hőmérsékletnek és intenzív napsugárzásnak

A Michigani Egyetem kutatói a Nature című tudományos folyóiratban a napelemek egy új típusát mutatták be, amely a korábbiakhoz képest tízszer hatékonyabban működik. Az eszköz a fotoszintézis folyamatát utánozza, a vizet hidrogénre és oxigénre bontja.

- Bízunk benne, hogy a mesterséges fotoszintézisen alapuló eszközök hatékonyabbak lesznek, mint a természetben lejátszódó folyamat, és ez utat nyithat a karbonsemlegesség felé - nyilatkozta Zetian Mi, a Michigani Egyetem professzora.

Berendezésük hatékonyságát növeli, hogy sikerült megalkotniuk egy olyan katalizátort, amely ellenáll az intenzív napsugárzásnak és a magas hőmérsékletnek. Ezáltal több hidrogént termel, ami végső soron csökkenti az előállítási költségeket is.

A falevelekből nyerték az ihletet a kutatók

Az EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) kutatói szintén a fotoszintézis folyamatát vették alapul a berendezésük megalkotásánál. Gyakorlatilag egy mesterséges falevelet hoztak létre, amely képes kivonni a levegőből a vizet, majd abból a napsugárzás segítségével hidrogént előállítani. Eredményeiket az Advanced Materials folyóiratban tették közzé.