A világ legnagyobb szélfarmja a fél országot el tudná látni energiával

Svedorszag-kozeleben-fog-megepulni-a-vilag-legnagyobb-szeleromuve

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Zöld utat kapott a világ legnagyobb tengeri szélerőművének építése. Működését 2030-ban kezdheti meg a svéd partok közelében, és csaknem ötmillió háztartást lát majd el zöld energiával.

Mintha valamiféle verseny alakult volna ki az elmúlt években a szélerőművek építése terén. Egymást követik a hírek, amelyek egyszer arról szólnak, hogy az egyik országban átadták a világ legnagyobb szélerőművét, máskor meg arról, hogy egy másik ország megkezdte egy még nagyobb telepítését. De ez legalább egy olyan “verseny”, ami a Földnek is kedvez, hiszen a növekvő számú és méretű szélfarmok évről évre egyre több zöld energiát termelnek.

A jövőben további fejlődés várható ezen a téren, hiszen a svéd OX2 bejelentette, megkapták az engedélyt a világ legnagyobb tengeri szélfarmjának megépítésére. Az Aurora névre keresztelt erőmű Gotland és Öland szigete között fog elhelyezkedni a Balti-tengeren. A szél energiáját 370 turbina hasznosítja majd, névleges teljesítménye 5,5 gigawatt lesz, éves szinten pedig 24 terawattóra villamos áramot termelhet - ez nagyjából a fele Magyarország éves energiafogyasztásának, a svéd felhasználásának pedig a 17 százalékát teszi ki. A szélfarm, ha megkezdi a működését, 5 millió háztartást fog ellátni tiszta energiával.

Természetesen egy ilyen volumenű építkezésnek vannak költségei, nem is akármilyenek! Az Aurora telepítése 18 milliárd dollárba - átszámítva több mint 7000 milliárd forintba - fog kerülni.

Legek a szélenergia világából

Az Aurora szélfarm egyelőre a jövő rekordere, de most is vannak olyan szélerőművek, amelyek kiemelkednek a többi közül.

  • A jelenleg működő legnagyobb teljesítményű tengeri szélfarm angliai északkeleti partjánál működik, a turbinákat 2021 utolsó napjaiban kapcsolták be. A Hornsea-2 nevű szélerőmű összesen 165 darab, egyenként 8 megawattnyi villamos energiát termelő szélturbinából áll. Természetesen ha van Hornsea-2, akkor kell lennie egy Hornsea-1-nek is - van is, már 2019 óta üzemel. A két szélfarm összesen 2,3 millió háztartás energiaigényét látja el.
  • Már megkezdték annak a szélerőműnek a telepítését, amely át fogja venni a vezetést a Hornsea-2-től. A szintén az angol partokhoz közel épülő Dogger Bank szélfarm a tervek szerint 4,8 gigawattos teljesítmény mellett fog működni 2026-tól.
  • A világ legnagyobb teljesítményű tengeri szélturbináját Kínában fejlesztették ki. A 16 megawattos, MySE 16.0-242 nevű turbina 242 méter magas, a 118 méter hosszú lapátok egy fordulás alatt hat focipályányi területet járnak be.
  • Szárazföldön is működnek szélfarmok, ráadásul sokkal nagyobbak, mint a tengereken. A legnagyobb közülük a kínai Jiuquan szélerőműpark 20 gigawattos teljesítménnyel és 7000 turbinával.
  • Olykor érdemes a múltba is visszatekinteni, hogy lássuk, milyen fejlődésen ment keresztül ez az iparág is. 2010-ben a legnagyobb szélfarm - amit egyébként Kent partjaitól nem messze telepítettek - 300 megawatt teljesítményre volt képes. Ezt tornázták fel a szakemberek, az Aurora 5,5 gigawattos (5500 megawattos) teljesítményére.

 

(Források: wonderfulengineering.com, qubit.hu, agrarszektor.hu)