Vertikális napelemparkok: az ígéretes technológiát egyre többször alkalmazzák

vertikalis-napelem-fuggoleges-telepites-technologia

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A függőlegesen telepített napelemek még nem terjedtek el, holott több tanulmány is kimutatta, hogy bizonyos körülmények között hatékonyabbak lehetnek, mint a - majdnem - vízszintesen telepített társaik. Persze vannak, akik már meglátták az újszerű telepítési módban rejlő potenciált.

Valencia kikötőjének hullámtörő gátján egy 21 panelből álló, 8,6 kW összteljesítményű napelemrendszert tesztelnek. A szerkezet különlegessége, hogy a panelek - a helyszíni adottságoknak megfelelően - függőlegesen helyezkednek el. A két hónapig tartó tesztfázisban folyamatosan mérik a rendszer termelését és a szerkezet viselkedését. Amennyiben ez az időszak sikerrel zárul, a napelemrendszert tovább fejleszthetik, és ezzel Spanyolország első és legnagyobb szabású vertikális napelemparkjává válhat.

Olajtök ültetvényen és borászatban is jól hasznosítható

Jelenleg a napelemek függőleges telepítése még nem gyakori, ugyanakkor nem a valenciai létesítmény az első a sorban. Néhány héttel ezelőtt egy osztrák mezőgazdasági területen adták át egy 2 MW teljesítményű rendszert. A vertikális telepítésnek köszönhetően Josef Gründl gazdálkodó a föld 90 százalékán továbbra is zavartalanul tud termeszteni olajtököt, a terület maradék 10 százaléka pedig ökológiai célokra használható.

A Sunzaun nevű céget pedig kifejezetten azzal a céllal alapították, hogy függőleges napelemrendszereket gyártson farmok és mezőgazdasági létesítmények részére. A kaliforniai Somerset Gourmet Farmon már fel is építettek egy ilyen rendszert 43 bifaciális (kétoldalú) panellel. A tapasztalatok pozitívak, a reggeli és délutáni órában a napelemek elegendő energiát termelnek a borászat számára, és a mezőgazdasági gépek is kényelmesen elférnek mellettük, így a munkában nincs fennakadás.

Japán is érdeklődik a technológia iránt, a vertikálisan felszerelhető napelemeket már el is kezdték árusítani. A szigetországban elsősorban a szűkös, városi területeken és a hóval borított régiókban alkalmazzák az újítást.

vertikalis-napelem-technologia
Miért is olyan jó a függőleges telepítés?

A napelemeket hagyományosan déli tájolással és vízszintesen - pontosabban általában 20-35 fokos dőlésszöggel - helyezik el, hogy minél több napsugárzást hasznosítsanak. Bizonyos esetekben azonban a függőleges telepítésnek is van létjogosultsága, hiszen nagyjából ugyanannyi - ha nem több - energiát képes termelni így a rendszer, mint a tradicionális verzióban.

A fentieket a Lipcsei Egyetem Alkalmazott Tudományok Tanszékének munkatársai fejtették ki egy 2022-es tanulmányban. A kutatásuk szerint, ha a bifaciális panelek egyik oldala nyugatra, a másik keletre néz, nemcsak több energia termelődik, mint a megszokott elrendezésnél, hanem kiküszöbölhető az a jelenség, miszerint a déli órákban bőségesen áll rendelkezésre energia, a reggeli és délutáni időszakban viszont kevés termelődik. Vagyis ezáltal csökkenthető lenne a villamoshálózat terhelése, és az energiatárolási problémák is enyhíthetők.

Ahogy korábban már utaltunk rá, a függőleges napelemparkok előnye a kis helyigény. Mezőgazdasági területekre úgy telepíthetők, hogy a művelést gyakorlatilag nem befolyásolják. Illetve ahogy Japán esetén láttuk, jól beilleszthetők a sűrűn beépített, városi környezetbe, ahol nagy napelemparkok máshogy nem létesíthetők.


A kiemelt képen a Somerset Gourmet Farmon felszerelt napelemek láthatók