Új energiatárolási technológia forradalmasíthatja a megújuló energia piacát

energiatarolas

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

A közelmúltban az USA-ban egy olyan új technológián alapuló akkumulátort fejlesztettek ki, ami akár napokig is képes lehet tárolni a szélerőművek, vagy a kisebb-nagyobb napelemes rendszerek által megtermelt zöld energiát. Ez pedig egy új jövő felé mutat, ami tovább erősítheti az alternatív energiatermelés pozícióját az energiamixben.

ÚJ TÍPUSÚ AKKUMULÁTOROK A LÁTHATÁRON

Egy amerikai, Form Energy elnevezésű startup cég úgy tűnik feltalálta azt az eszközt, amivel az emberiség még hatékonyabban tudja majd felvenni a harcot az éghajlatváltozás ellen. Az új vas-levegő akkumulátor lehet ugyanis “a költséghatékony, többnapos energiatároló rendszerek legújabb típusa”, amely akár 100 órán át is képes lehet az áramot tárolni, és az elektromos hálózatba betáplálni. A tároló működésének alapelve a visszafordítható rozsdásodás, vagyis kisülés közben az energiatároló oxigént vesz fel a levegőből, ami a vas rozsdásodását okozza. A töltés közben viszont az elektromos áram hatására a rozsda visszaalakul vassá, és az akkumulátor oxigént bocsát ki.

AZ ÚJ TECHNOLÓGIA ELŐNYEI ÉS ALKALMAZÁSI TERÜLETEI

Az új típusú akkumulátort alapvetően megújuló energiaforrások felhasználásával termelt energia tárolására fejlesztették ki, amit akár 150 órán át is meg tud őrizni a szerkezet. A lassú hálózatba történő visszatáplálás pedig lehetővé teszi, hogy akkor is zöld áram kerüljön felhasználásra, ha a napelemes rendszerek, vagy a szélerőművek nem termelnek. Ilyen, amikor a napelemeket éjszaka nem süti a Nap, vagy a szélcsend a szélturbinák esetében. A technológia azért is ígéretes, mert a tároló előállítási költsége a lítium-ion rendszerekének 1/10-ede. A lítium akkumulátorokban ugyanis olyan anyagok vannak, mint a nikkel, kobalt, lítium és mangán, melyek világpiaci ára az utóbbi időben drasztikusan megnövekedett.

napelem-szeleromu

Az energiatároló méretét tekintve akkora nagyjából, mint egy mosógép. Mindegyik modulja vízalapú, nem gyúlékony elektrolittal van töltve. Az akku-modulok moduláris MW-os teljesítményű blokkokra is szekcionálhatók, amit egy a környezeti hatásoknak is ellenálló burkolat fok közre. A moduláris kialakítás további előnye, hogy meghibásodás esetében a részegységek akár egyenként is cserélhetők. A feltalálók szerint a gyakorlati hasznosítás során egy 1 MW-os tárolókapacitás kialakításához nagyjából 1 ha-nyi területre lenne szükség, de a nagyobb konfigurációk elérhetik a 3 MW/ha értéket is. A startup azt viszont kiemelte, hogy a kifejlesztett akkumulátor a súlya miatt nem kifejezetten alkalmas gépjárművekben, azokat inkább úgy fejlesztették ki, hogy az állandó energiaellátást tudják biztosítani. A cég képviselői szerint az első akkumulátorokat 2025-ben már hálózatra is köthetik. Így azt mondhatjuk, hogy rövidesen megoldódik a napelemparkok és szélerőmű farmok egyik legnagyobb problémája, hogy hogyan lehet a nagy mennyiségű, olcsó energiát eltárolni és a későbbi, termelési időszakon kívüli időszakokban hatékonyan felhasználni. Ezzel pedig az elektromos hálózat üzemeltetőinek válláról is lekerülhet egy nagy teher, mert kiszámíthatóbbá, egyenletesebbé válhat a betermelt energia mennyisége, és szükségtelenné válik a folyamatos beavatkozás.