Speciális üvegbevonattal csökkenthető az épületek hűtésére szánt energia

atlatszo-bevonat-segitheti-az-epuletek-huteset

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Profi számítástechnikai módszerek és a mesterséges intelligencia segítségével kutatók kifejlesztettek egy olyan átlátszó bevonatot az ablakra, amely képes alacsonyan tartani a hőmérsékletet az épületben, ezzel csökkentve a hűtésre szánt energia mennyiségét.

Az épületek hűtése a globális energiafelhasználás nagyjából 15 százalékát teszi ki, de ahogy melegszik a klíma, úgy nő ennek értéke. És ezzel bele is kerültünk az ördögi körbe, de amerikai és koreai tudósoknak köszönhetően ebből hamarosan kiléphetünk.

Először azonban fontos tisztázni, mitől is melegszik fel a szoba. Ezért a Napból érkező ultraibolya és közeli-infravörös sugárzás a felelős, ezek azok a hullámhossz-tartományok, amelyek az üvegen átjutva felmelegítik a zárt helyiséget. Amennyiben el tudnánk érni, hogy ez a sugárzás - vagy legalábbis egy része - visszaverődjön az üveg felületéről, kevésbé melegedne fel a szoba, így kevesebb energia lenne szükséges a hűtéshez. Mindezt persze úgy, hogy közben az ablak átlátszó maradjon.

A feladattal az indianai Notre Dame Egyetem és a szöuli Kyung Hee Egyetem kutatói próbáltak megbirkózni, és úgy látszik sikerrel vették az akadályokat. Eredményeiket az ACS Energy Letters tudományos szakfolyóiratban publikálták.

Akár 30 százalékos energiamegtakarítás is elérhető

A csapat számítógépes modellezés és mesterséges intelligencia segítségével számolta ki, milyen felületen és milyen bevonat a legideálisabb a cél elérése érdekében. Ezután azt is megnézték - ami az esetleges kereskedelmi felhasználás szempontjából talán az egyik leglényegesebb kérdés -, hogy mennyi energiát lehetne spórolni a technológiával.

Az Egyesült Államokban átlagosan évi 50 MJ/m2 lehet a megtakarítás, de a forró és száraz klímájú városokban, mint amilyen például Phoenix, ez az érték a 86.3 MJ/m2-t is elérheti, ami több mint 30 százalékos spórolás. Persze ez nem csak az amerikai, hanem a világ egyéb területein fekvő nagyvárosokra is igaz, a számítások szerint a legnagyobb energiamegtakarításra a trópusi területeken lehet számítani.

A tanulmány kitér arra is, hogy a technológia nemcsak az épületek ablakainál, hanem például az autók üvegezésénél is alkalmazható.

 

(Forrás: electrek.co)