Solar Protocol: internetezzen környezettudatosan, napenergiával!

internetezzen-kornyezettudatosan-napenergiaval

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Az internethasználat óriási szénlábnyommal jár, mivel a szerverek, rendszerek, számítógépek és egyéb eszközök táplálásához hatalmas energiamennyiség szükséges. És ahogy egyre inkább az internetre hagyatkozunk életünkben, ez csak növekedni fog. A Solar Protocol, egy új zöld projekt most megoldást kínál arra, hogyan korlátozzuk a szén-dioxid-kibocsátást az internet használata közben.

A New York-i Egyetem kutatói által kifejlesztett projekt egy webes platformot futtat, amely tucatnyi önkéntes által működtetett, napenergiával működő szerveren fut világszerte a Karib-térségtől Afrikán át Ausztráliáig.

Ellentétben a mára gigantikus méretű webszolgáltatókkal, amelyek automatikusan a leggyorsabban válaszoló szerverhez irányítják a hálózati forgalmat, a Solar Protocol a Nap és a Föld közötti kölcsönhatásra támaszkodik, mint irányító működési módszerre.

Mivel a napenergiával működő szerverek különböző időzónákban helyezkednek el, eltérő évszakokkal, különböző napsugárzási szintekkel és eltérő időjárási rendszerekkel, a rendszer az internetes forgalmat olyan szerverekre irányítja, ahol bármikor süt a nap. Ennek eredményeként, amikor a Solar Protocol webhely felhasználója hozzáfér, mindig az a szerver válaszol a hálózatban, amelyik a legtöbb energiát állítja elő napelemekből.

„A Solar Protocol nagyszerű lehetőség számunkra, hogy előtérbe helyezzük az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdéseket és hogy a technológia miként vezérli azt” – mondja Tega Brain, a technológiai kultúra és társadalom professzora, a projekt egyik fejlesztője.

„A projekt katalizálja a mesterséges intelligenciáról és az automatizálásról szóló fejlesztéseket is, mivel a hálózaton belüli felhasználói forgalmat a napenergia határozza meg, így a természetes és dinamikus intelligenciát használjuk, szemben az adatvezérelt gépi tanulási modellel. Hiszen ezek alakítják majd a földi élet jövőjét, akár tetszik, akár nem” – magyarázza Brain.

Bár a projekt még csak a kezdeti fázisban van, mintaként szolgálhat más környezettudatos internetes projektekhez – állítják fejlesztői.

(Forrás: sustainability-times.com)