Sikeres teszten van túl a legújabb repülő autó

az-xpeng-aeroht-repulo-autoja

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A repülő autók sokáig csak a sci-fik világában léteztek, de ma már tényleg nem vagyunk messze attól, hogy ezek a járművek meghódítsák az eget - és persze az utakat. Meglehet, a designon volna még mit csiszolni.

Mintha összeszereltek volna egy hatalmas drónt és egy személyautót - nagyjából így lehetne jellemzi az Xpeng AeroHT nemrég bemutatott, teljesen elektromos repülő autóját. A kínai cég már egy ideje kísérletezik az eVTOL technológiával (vertical takeoff and landing, függőleges fel- és leszállás), a most leleplezett modell a korábbiak továbbfejlesztett változata.

A jármű a tervezésnek köszönhetően egyaránt alkalmas a levegőben és az utakon való közlekedésre. A biztonság elsődleges volt a jármű megalkotásánál, ezt számos beépített funkció is szolgálja.

Az XPENG AeroHT repülő autója

Kétféle módban tud tehát működni a szerkezet: vezetésnél gyakorlatilag ugyanúgy viselkedik, mint egy hagyományos autó. Repüléskor pedig a kormány és a sebváltó kar segítésével irányítják a járművet. A fel- és leszállást függőleges irányban képes végrehajtani, vagyis egyszerűen át lehet repülni vele a torlódásokat és egyéb forgalmi akadályokat.

A jármű sikeresen teljesítette első tesztrepülését - amelyről az alábbi videó készült -, valamint több hibateszten is átment.

A jövő repülő autói már előrendelhetők

A kínai cég arról egyelőre nem közölt információkat, mikortól kerülhetnek forgalomba a repülő autók, más gyártók viszont már belekezdtek hasonló szerkezetek értékesítésébe. Az Axe kétüléses repülő autója szeptembertől rendelhető elő, a szállítást a londoni székhelyű cég 2024-re ígérte. A járműről tudni érdemes, hogy a végsebessége elérheti a 160 kilométer per órát, hatótávolsága akár 320 kilométer is lehet. Rotorok helyett pedig ezt a repülő szerkezetet szárnyakkal szerelik fel.

Szintén szeptemberben az amerikai Doroni is lehetővé tette a saját fejlesztésű repülő jármű előrendelését. Azonban rajtuk kívül is sokan vannak, akik ilyen szerkezeteket tesztelnek.

 

(Forrás: aeroht.com, interestingengineering.com)