Pár csepp víz hozza működésbe a papírból készült elemet

viz-hozza-mukodesben-a-fenntarthato-elemet

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Elektronikai hulladék hatalmas mennyiségben termelődik a világ minden táján. Nemcsak az olyan nagy berendezések okoznak gondot, mint például a kidobott tévék, légkondicionálók, hűtőszekrények, hanem az olyan kicsik is, mint az elemek - kivéve, ha környezetkímélő anyagból készülnek.

Az elektronikai hulladékról a legtöbb embernek egy olyan kép ugorhat be, ahol eldobott tévék, számítógépek, mosógépek és egyéb berendezések százai hevernek egymáson egy hatalmas területen. Az elemek el is vesznek az ilyen nagy berendezések között, de legyenek akármilyen kicsik, a környezetre nézve komoly problémát jelentenek. Mégis olyan, mintha szinte senki nem törődne azzal, hogy mi lesz a sorsuk, miután lemerülnek.

Szerencsére ott van a “szinte” szócska, mert igenis vannak, akik azon dolgoznak, hogyan lehet olyan elemet gyártani, ami fenntarthatóbb a hagyományosnál. A Svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Laboratórium (EMPA) munkatársai például egy papírból és más környezetkímélő anyagokból készült elemet teszteltek elég jó eredménnyel - egy ébresztőórát legalábbis sikeresen működtettek vele.

Fenntarthatóbb a hagyományos elemnél

A papírból készült elem tartalmaz minden olyan komponenst, mint a hagyományos társa. Van benne egy pozitív töltésű katód és egy negatív töltésű anód, valamint egy vezető folyadék, az elektrolitoldat. Amíg ezeket a jelenleg is használt elemeknél műanyag vagy fém tokba “csomagolják”, addig az új fajtánál az anódot és a katódot egy darab papírra nyomtatják a tintához hasonlóan. A papírt előtte sóval itatják át, ami vízzel érintkezve feloldódik, és az így létrejövő sós víz funkcionál elektrolitként.

A svájci intézet kutatóinak alapvetése volt, hogy csakis környezetkímélő anyagokat fognak használni az elem megalkotásánál. Természetesen nem sikerült egykettőre megtalálni a megfelelő anyagokat, sőt kísérletek százai vezettek el odáig, mire elkészítették a működő szerkezetet. Ebben a katód grafit, az anód cink, az elektrolit pedig - ahogy már korábban is írtuk - sós víz.

Amíg a papír száraz, az elem nem csinál semmit, de pár csepp víz hozzáadásával megtörténik a csoda. A kis szerkezet működésbe lép, a papírba ivódott só feloldódik, az elektronok pedig elkezdenek áramlani. Amíg a papír nedves, az elem 1,2 voltos feszültséget generál, nagyjából akkorát, mint egy ceruzaelem, amelynek feszültsége 1,5 volt.

Orvosi eszközök és légköri érzékelők működtetője lehet

Az eredmények egész jók, mégsem valószínű, hogy a papírból készült elemek egyhamar ellepik a boltok polcait, esetleg saját magunknak fogunk “nyomtatni” párat. A kutatók is másban látják a szerkezet jövőjét, szerintük inkább olyan alacsony energiaigényű berendezéseket lehet majd vele működtetni, mint például az orvos diagnosztikai eszközök vagy az időjárási paramétereket figyelő berendezések (többek között hőmérséklet-mérők, barométerek, légszennyezettséget mérő eszközök).

(Forrás: scientificamerican.com)