Nyugdíjazták Roxót, a FedEx robotfutárját

roxo-a-fedex-robotfutarja

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Nyugdíjazták Roxót, a FedEx nevű szállítmányozási cég robotfutárját, mert a rövidtávú elvárásokat nem teljesítette. Roxo munkája azonban nem volt hiábavaló, hiszen segítségével sok mindent megtanult a vállalat a robotikáról.

A FedEx az egyik legnagyobb szállítmányozási és csomagküldő vállalat, ráadásul egy ideje már a robottechnológiával is kísérletezik. A DEKA Kutatási és Fejlesztési Vállalattal közösen megalkotott robotfutárt, Roxót 2019-ben kezdték el használni, de pályafutása sajnos nem volt túl hosszú. A FedEx egyik vezetője, Sriram Krishnasam ugyanis arról tájékoztatta a vállalat dolgozóit, hogy megszüntetik ezt a szolgáltatást, Roxo nyugdíjba vonul, mert nem váltotta be a hozzá fűzött rövidtávú elvárásokat. Ugyanakkor Krishnasam hangsúlyozta, hogy a cégnél a robotikát és az automatizációt az innovatív fejlődés alappilléreinek tartják, és Roxo segítségével sokat tanultak ezekről a területekről.

Aznapi kiszállítás Roxo segítségével

Roxo tehát három évvel ezelőtt kezdte meg munkáját, leginkább az aznapi kiszállításoknál alkalmazta a FedEx ezt a szolgáltatást. A robot képes volt a járdán, a kerékpárúton és az úttesten is navigálni, a különböző szenzoroknak köszönhetően érzékelte a környezetet, és döntést hozott egy-egy helyzetben. Roxo leginkább az Egyesült Államok útjait szelte, de tesztelték Dubajban is.

Az Amazon is jegeli a helyszíni teszteket

Nemcsak a FedEx, hanem az Amazon is visszafogja robotfutárokkal kapcsolatos, Scout névre keresztelt programját. Ahogy Alisa Carroll, a vállalat szóvivője egy interjúban elmondta, az Amazon befejezi a helyszíni teszteket, azonban egy csapat a "színfalak mögött" továbbra is dolgozik a fejlesztésen.

Az Amazon szintén 2019-ben indította el a Scout programot, és több amerikai városban is tesztelték a technológiát.

Robotok helyett a drónok hódíthatnak

Amíg a robottechnológia parkolópályára került a két említett vállalatnál, addig a drónnal való szállítással egyre többen kísérleteznek. A Starship Technologies, a Nuro, a Coco és a Kiwibot vállalat is folyamatosan terjeszkedik, de természetesen az Amazon is végez ilyen irányú teszteket.

 

(Forrás: robotics247.com)