A napelemes robotok átveszik az uralmat

napelemes-robot

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Nem kell megijedni, nem a Terminátor filmekben is felvázolt jövőre kell számítani a napelemes robotok esetében, sokkal inkább egy olyanra, ahol nagy segítséget nyújtanak ezek a gépek az élet számos területén. Hozzá kell tenni, hogy a most fejlesztés alatt álló napelemmel működtetett robot igen aprócska, szabad szemmel észre sem vehető.

A NAPELEMES ROBOTHAL

A napenergia esetében a legtöbben az óriási napelemparkokra, vagy a tetőre szerelt napelemes rendszerekre gondolnak. A napsugárzásból ugyanakkor más területeken is kinyerhető az energia például a robotikában is. Világszerte mérnökök és kutatók tömege dolgozik azon, hogy olyan szerkezeteket hozzanak létre, amelyek képesek a napenergia révén önmagukat ellátni a kellő energiával. Német tudósok létrehoztak egy igen apró, mindössze 0,003 mm hosszú robothalat. Nem is a mérete szenzációs, hanem a teljesítménye. A miniatűr robot ugyanis 30 másodpercet töltődve a napon fél órán át képes úszkálni sötétben, folyadékokban. Korábban már létrehoztak igen kicsi, napenergiával működő robotokat, viszont a most kifejlesztett gép az első olyan olyan szerkezet, amihez egy parányi akkumulátor is tartozik. Ezzel pedig lehetőség nyílt arra, hogy a megtermelt energiát el is raktározza és akkor is működni tudjon, amikor már nem éri közvetlen napfény. A mikroszkópikus robotot létrehozó Max Planck kutatói szerint az eszközt számos területen felhasználhatják majd. Ezzel az apró szerkezettel például az emberi szervezetben célzott helyre juttathatják majd el a gyógyszereket, de a technológiának szerep juthat még a természetes vizek megtisztításban is.

A ROBOT SPECIFIKÁCIÓI ÉS TESZTEREDMÉNYEI

Maga a robot 3 mikrométer (0, 003 mm) hosszú, szabad szemmel tehát nem látható, szénből és nitrogénből épül fel, és persze képes energiatermelésre felhasználni a napsugarakat. A szerkezetet érő napfény hatására elektronok keletkeznek, melyeket parányi lyukakban képes elraktározni a rendszer későbbi használatra. A kutatócsoport három különböző típust hozott eddig létre: az egyikbe arany, a másikba platina, míg a harmadikba szilícium-dioxid alapú elemeket is beépítettek. Ezeket a prototípusokat tisztított, alkoholos, illetve hidrogén-peroxid tartalmú vízben, látható- és UV-fénnyel megvilágítva tesztelték. A platina alapú robothal a tiszta és az alkoholos vízben szerepelt a legjobban, a sugárzás viszont nem befolyásolta annak teljesítményét. Az arany szerkezet viszont a hidrogén-peroxidos folyadékban remekelt. A kutatók tovább folytatják a napelemes robotok fejlesztését, az eddigi kedvező eredményekre alapozva, és reménykednek abban, hogy nemsokára számos területen be is lehet majd őket vetni jobbá téve ezzel életünket és a környezetet.