Napelemes metró? Bécsben tető alá hozzák!

napelemes-metro

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A klímavédelem érdekében összefogott Bécs energiaszolgáltatója, a Wien Energie és az osztrák főváros közlekedési vállalata, a Wiener Linien. A következő három évben legalább húsz metróállomás tetejére telepítenek napelemeket, hogy a zöldárammal az állomások világítását, mozgólépcsőit és liftjeit működtethessék.

Az összesen 70 ezer négyzetméternyi naperőmű átlagosan 3500 megawattórányi energiát termel majd, ezzel évente 2000 tonnányi szén-dioxidtól kíméli meg a környezetet. Az első rendszert az U1-es metró Alte Donau állomásának tetejére telepítik, és jövő tavasztól az akár 120 kilowattos termelésével csúcsidőben a szomszédos állomásokat is el látja, így csúcsidőben több energiát termel, mint amennyit felhasznál.

Image removed.
A bécsi Ottakring metróállomás, ahol a korábbi kísérlet a napelempanelekkel már bevált. Fotó: Wiener Linien/Johannes Zinner

 

A két vállalat abban is megállapodott, hogy a jövőben minden épületfelújításnál és -építésnél megvizsgálják, hogyan lehet rájuk napelemeket telepíteni.

A Wien Energie jelenleg 300 napelemrendszert működtet, amelyek összteljesítménye 80 megawatt, amely 34 ezer háztartást lát el zöldárammal. Ezt az évtized végére 600 megawattra szeretnék növelni, amely 250 ezer háztartás számára nyújt fenntartható villamosenergiát.

Az osztrák főváros célja a 2040-es klímasemlegesség, amit többek között nagyszabású napelem-offenzívával akar elérni. Ezentúl évente annyi naperőművet telepítenének Bécsben, amennyit az elmúlt tizenöt évben összesen – esztendőnként száz focipályányit.

(Forrás: eurocommprPONTat)