Napelemes bojler megoldás Németországból

napelemes-bojler-nemetorszag

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Egy újabb napelemekkel működtethető innovatív megoldás jelent meg a német piacon. Egy vállalat olyan napenergiával üzemeltethető bojlert fejlesztett ki, ami károsanyag-kibocsátás mentesen, és a lehető legolcsóbban biztosítja a használati melegvizet a felhasználók számára. A „plug-and-play” kialakítás pedig széleskörű felhasználási lehetőségeket biztosít a vásárlók számára.

INNOVATÍV MEGOLDÁS VÍZMELEGÍTÉSRE

A németországi székhelyű Fothermo System AG kifejlesztett egy, a piacon még példátlannak mondható napelemekkel közvetlenül működtethető bojlert, amely így rendkívül olcsón és hálózattól függetlenül képes előállítani használati melegvizet. A fotovoltaikus bojler a felhasználók által könnyedén telepíthető, nem igényel külön szakértelmet, csupán annyit kell tenni, hogy a napelemmodulokat az MC4 érintkeződugón keresztül csatlakoztatni kell a berendezéshez, ami a megtermelt zöld energia felhasználásával felmelegíti a vizet. A gyártó részletes leírást is nyújt a telepítéshez, tehát egy „plug-and-play” jellegű kialakításról van szó.

A napelemes vízmelegítő rendszer egyik nagy előnye, hogy olyan helyeken is lehetőséget ad melegvíz előállítására, ahol hálózati áramellátás hiányában nem lehet folyamatosan biztosítani a szükségleteket. A berendezés működése a napelemeknek köszönhetően rendkívül környezetbarát, hiszen a víz melegítése nem jár közvetlen vagy közvetett károsanyag-kibocsátással.

bojler-napelem

A NAPELEMES BOJLER PARAMÉTEREI ÉS ÁRAZÁSA

A vállalat három különböző modellt dob piacra, a napelemes bojler elérhető lesz 10, 30 és 80 literes kapacitással. A berendezés maximális fűtőteljesítménye 550 W, a vízmelegítő súlya pedig feltöltetlenül, méretétől függően 7,2 és 25 kg között van.

A napelemes bojler árazása a gyártó szerint versenyképes, hiszen nem tartalmaz a berendezés olyan költséges és karbantartást igénylő elemeket, mint az inverter, vagy az akkumulátor. A fotovoltaikus vízmelegítő költsége méretétől függően 350 és 499 euró között mozog. Azt viszont fontos kiemelni, hogy a feltűntetett ár nem tartalmazza a napelemeket! Ennek oka a B2B üzleti modell, mely során a vásárlók saját fotovoltaikus berendezéseket vásárolhatnak. Természetesen a napelemekkel működtethető bojlert magánszemélyek is beszerezhetik a Fothermo webáruházán keresztül.

A cég ajánlásokat is tesz a különböző méretű bojlerek üzemeltetéséhez szükséges napelemes rendszerekre. A Fothermo a legkisebb kazánváltozatnál a melegvízhez szükséges fotovoltaikus teljesítményt 100 és 200 W között határozza meg, míg a közepes méretű készülékhez 300–450 W, és a nagyhoz pedig 800-1000 W-ot. A maximális bemeneti feszültség 42,4 V, áramfogyasztása legfeljebb 15,5 A.

Képek forrása: www.fothermo.com