Mi a teendő a megunt, elromlott szórakoztató elektronikával?

elektronikai-hulladek-napelem

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Manapság az egyik legdinamikusabban képződő elektronikai hulladékot a különböző okostelefonok, tabletek és laptopok jelentik. Ezek élettartama ugyanis igen rövid csupán 2-5 év.

MIÉRT JELENT PROBLÉMÁT, HA A SZEMÉTBEN VÉGZI AZ ELEKTRONIKAI BERENDEZÉS?

Elsőre hihetetlennek hangzik, de évente több mint 4000 db Eiffel-toronynak megfelelő halom elektronikai hulladék keletkezik világon. Ugyanezt a megállapítást erősíti meg a Global E-waste Monitor 2017-es kiadványa, amely beszámolt arról, hogy évente több mint 40 millió tonna ilyen jellegű hulladék képződik. Ami még rémisztőbb, hogy az elektronikai hulladékok mennyisége évről-évre nő, egyes számítások szerint 2021-re a 2017-es mennyiség már több mint 52 millió tonnára nő. Az elektronikai hulladék zömét a gyorsan amortizálódó mobiltelefonok, táblagépek, laptopok és notebookok teszik ki. A szórakoztató elektronikai eszközök olyan anyagokból állnak, melyek természetes módon nem bomlanak, viszont erősen szennyezni tudják a környezetet. A szemétbe dobott elektronikai eszközök ugyanakkor nem minden esetben hasznosíthatatlan hulladékok. Egyrészt ezek bizonyos hányada működőképes, csak nem a legmodernebb technológiát jelentik. Más részük pedig alkalmas az újrahasznosításra, főleg úgy, hogy olyan ritka földfémeket tartalmaznak, amik nélkülözhetetlenek az új készülékek előállításához is. Mindezért egyáltalán nem mindegy, mit teszünk régi/elromlott készülékünkkel új eszköz vásárlása esetén.

MIVEL MIT ÉRDEMES TENNI?

A még használható, de számunkra már feleslegessé vált elektronikai eszközöket családon belül, ismerősi körbe, vagy az ilyen technológiát nélkülözők számára is elajándékozhatjuk. Fontos, hogy az eszközöket átadás előtt lehetőleg állítsuk vissza a gyári beállításokra, amivel magunkat és a későbbi használóját is megkímélhetjük az esetleges kellemetlenségektől, adatok kiáramlásáról. Amennyiben a készülék elromlott, vagyis számunkra és mások számára is használhatatlanná válik, akkor sem szabad ezeket az elektronikus berendezéseket a kommunális hulladékok közé dobni. Egyrészt a termékeket felépítő veszélyes anyagok és a bennük található akkumulátorok miatt, másrészt azért, mert bizonyos részeik újrahasznosíthatóak. Tehát fontos, hogy környezettudatosan cselekedjünk! Az interneten, de akár a megvásárlás helyszínén is tudunk érdeklődni afelől, hogy az elromlott mobiltelefonokat, tableteket és laptopokat hol tudjuk leadni. A városokban általában a helyi szemétszállítást biztosító szolgáltató lehetőséget teremt arra, hogy az általuk fenntartott hulladékudvaron díjmentesen leadhassuk ezeket a termékeket. Több elektronikai áruházlánc, és kommunikációs szolgáltató is lehetőséget, sőt mi több kedvezményt biztosít új termék vásárlásánál, ha mellé a régi készülék is leadásra kerül.