Lumineszcens szolár-koncentrátorokkal javítanák a napelemek teljesítményét

lumineszcens-szolar

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Első hallásra „űrtechnológiának” hangozhat, mégis egy egyszerű megoldással növelnék az Eindhoveni Műszaki Egyetem kutatói a napelemek teljesítményét. A lumineszcenciát, egészen pontosan a foszforeszkáló napkoncentrátorokat (LSC) széles körben hasznosítva több piaci szegmensnél is forradalmi újításokat lehetne elérni. Nézzük is mire jutottak a kutatók eddig!

ÁTTÖRÉST ÉS SZÉLESKÖRŰ ALKALMAZHATÓSÁGOT HOZ AZ ÚJ TECHNOLÓGIA

A hollandiai Eindhoveni Műszaki Egyetem kutatói mérési protokollok sorozatát dolgozták ki a lumineszcens napkoncentrátorok (LSC) teljesítményének értékelésére azzal a céllal, hogy áttörést érjenek el több napenergiát hasznosító rendszernél, eszköznél. Az LSC-k több területen is felhasználhatók fotonikus eszközökként, mint például: finom vegyszerek előállítására fotomikroreaktorokban, „intelligens” ablakokban a helyiségbe jutó fény szabályozására, színre hangolt fény elosztására az üvegházakban a növények növekedésének fokozására, valamint nem utolsó sorban a napelemek hatékonyságának javítása érdekében. 

szines-napelem

AZ ÚJ TECHNOLÓGIA ELŐNYEI

Az LSC-k lumineszcens anyagokból állnak, más néven luminoforok, amelyek olyan molekulacsoportok, amelyek megvilágításkor fényt bocsátanak ki. Ezek az anyagok felvihetők egy polimer vagy üveglemez felületére, vagy adalékként használhatók a polimer vagy az üveglemez fényvezetőjeként is. Alaptulajdonságuk, hogy képesek közvetlen és közvetett napfényt is befogni egy adott hullámhosszon, és azt ismételten kibocsátani egy hosszabb hullámhossztartományban. A fejlesztés legnagyobb előnye, hogy egyszerűen integrálható a már legyártott napelemeknél is anélkül, hogy módosítanák azok elektronszerkezetét. Az új technológia lehetővé teszi a modulok számára, hogy nagy energiájú fotonokat gyűjtsenek be, amelyeket a hagyományos panelek képtelenek hasznosítani. Az LSC-k esztétikai potenciálja is fontos tényező, hiszen színük és alakjuk hangolható, valamint a diffúz fényre adott PV-reakció fokozásának képessége is új lehetőségeket kínálhat az innovatív terméktervezési koncepciók számára, amelyek olyan piaci szegmensekben is használhatóvá teszik a technológiát, mint az építészet, mezőgazdaság, szállítmányozás. A lumineszcens napkoncentrátorok például variálható színük miatt kiválóan alkalmazhatók a tetőbe integrált napelemes rendszereknél, a tetőfedést alkotó cserepek színéhez való hangolással.