Környezetbarát televíziókkal hódít a Samsung

fenntarthatosag

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Több korábbi cikkünkben is beszámoltunk jónéhány multinacionális vállalatról, aki úgy határozott, hogy több területen is kizöldíti tevékenységét. Így tesz most a Samsung is, kiemelten a televíziók gyártásának területén. Az elektronikai óriás célja, hogy lekövesse a globális trendeket és eleget tegyen a felhasználói elvárásoknak. De nézzük milyen újításokat is hajt végre a vállalat...

ÚJ, FENNTARTHATÓBB GYÁRTÁSÚ ÉS ÜZEMELTETÉSŰ TV-K A SAMSUNGTÓL

A Samsung még tavaly mutatta be a First Look virtuális eseményen a 2021-es TV portfólióját, amelyek a korábbiakhoz képest több figyelemreméltó fejlesztésen is átestek, és nem csak a kijelző tekintetében. Ilyen innovatív megoldás például a napelemes távirányító, vagy a környezetbarát csomagolás és anyaghasználat. A vállalat meggyőződése, hogy a fenntarthatóbb jövő felé csak és kizárólag a folyamatos innováción keresztül vezethet az út. A Samsung célja, hogy fejlesztéseivel idomuljon a változó igényekhez, csökkentse globális karbonlábnyomát, mindemellett növelje a felhasználói élményt.

A SAMSUNG IS A ZÖLD UTAT VÁLASZTJA

A televíziógyártó zöld útra kíván lépni, mindezért gyártási és működési (, valamint termékeik működtetési) folyamatait egy fenntarthatósági programban határozzák meg. Ennek eddig ismert fő elemei a következők:

  • Karbonlábnyom csökkentése, energiahatékonyság növelése: a vállalat nem csupán gazdaságossági, hanem környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve törekszik arra, hogy csökkentse a televíziók gyártásához felhasznált energiamennyiséget, így közvetve a szén-dioxid-kibocsátást is. Emellett a termékek előállításában előnyben részesíti az újrahasznosított anyagokból készült elemeket.
  • Fenntartható csomagolás: a Samsung főként a vásárlói visszacsatolásokra alapozva határozott úgy, hogy kiterjeszti díjnyertes Öko csomagolás programját a teljes 2021-es Lifestyle TV kínálatra és az új Neo QLED sorozat nagy részére is. Ezzel a megoldással nagyjából évi 200.000 tonna csomagolóanyag újrahasznosítását segíti elő a vállalat. A csomagoláson feltüntetett szöveges és grafikai elemek minimalizálásával a káros hulladék mennyisége is jelentősen csökkenthető.
  • Napelemes távirányító: a 2021-es portfólióban megjelenő tévék közül már több modell is napelemes távirányítókkal érkezik. Ezeket a beltéri tört, vagy az az ablakokon át érkező közvetlen napfénnyel lehet tölteni. Az eszközbe beépített akkumulátor ugyanakkor USB-n keresztül is feltölthető, ha szükséges. A napelem segítségével a Samsung egyelőre egyedülálló megoldást vezet be ezzel a televíziók piacára. A vállalat úgy számol, hogy a napelemes távirányítónak köszönhetően az elkövetkezendő 7 évben körülbelül 99 millió AAA elemet spórolhatnak meg a felhasználók. Ami azért is fontos, mert az elhasználódott energiatárolók kezelése körülményes és veszélyes hulladéknak számít. Visszakanyarodva az első pontra, a távirányítók ráadásul 24%-ban újrahasznosított műanyagból állnak.

Kép forrása: https://hvg.hu/tudomany/20210111_solarcell_samsung_napelemes_taviranyito

A fent bemutatott intézkedések és fejlesztések mellett a Samsung még nagy figyelmet fordít azokra a felhasználókra is, akik valamilyen fajta hallás, vagy látáskárosodásban/-betegségben szenvednek. Az újonnan piacra dobott QLED és Neo QLED modellekben mind elérhetőek lesznek azok a hozzáférhetőségi megoldások, amelyekkel a halláskárosultak, és a vakok és gyengén látók is személyre tudják majd szabni készülékeiket, és így nem szorulnak ki a felhasználói élmény gyakorlásából.