Korallzátony vasból? A halak ráharaptak!

korallzatony-vasbol

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Az Atlanti-óceánon, 27 mérföldre Virginia Beach partjaitól, halrajok gyűlnek össze egy nagy, algákkal borított henger körül. Kagylók tapadnak rá a szerkezetre és még a tengeri teknősök vagy az óriási óceáni naphalak is meglátogatják. Ennek a nyüzsgő víz alatti jelenetnek az élettere, bár kissé valószínűtlenül hangzik, egy szélturbina.

Az egyesült államokbeli Dominion Energy első két tengeri turbinája, amelyeket egyelőre kutatásra használnak, a tengeri élet menedékévé vált. „Egyszerűen elképesztő az a halökoszisztéma, amely a turbinák körül növekszik” – mondta Scott Lawton, a Dominion környezetvédelmi műszaki tanácsadója.

A szárnyaló építmények 200 méter magasak, míg az acél alapjuk 40 méter mélyen nyúlik a víz alá. A Dominion bérelt területe nagyjából 85 000 futballpálya nagyságú. A két kísérleti turbina mellé a vállalat további 180 darabot kíván építeni egy kereskedelmi szélerőműpark részeként 2026-ig.

szelturbina-belso

A turbinák tavaly októberben kezdték meg működésüket. A megfigyelés részeként víz alatti videókat készítettek az acélalapzatról, amelyet szintén törmelék vesz körül, előbb fél éve, majd most ismét. A tengeri életben bekövetkezett változás drámai volt: kagylók, algák, mahi, tengeri sügér, csalihal és még sok más lepte el a szerkezetet. Mindannyian a szerkezeten lógnak, és abból táplálkoznak, ami a turbinákon nő.

Kalifornia partjainál pedig egy régi olajfúrótorony alakult virágzó zátonnyá. A kemény felületet igénylő tengeri állatok, mint a kagylók, általában nem élnek kint, a nyílt óceánban, bár egyesek találnak sziklás aljzatokat, amelyhez odatapadhatnak.

A Deutsche Welle német hírtelevízió szerint a skandináv partoknál is azt tapasztalták, hogy a szélturbinák víz alatti alapjai fokozatosan mesterséges zátonyokká alakulnak, magukhoz vonzva a planktonnal táplálkozó puhatestűeket és kis halakat. De a hatás a táplálékláncon egészen a nagyobb halakig, fókákig és delfinekig terjedt. A vállalat a turbinákon található akusztikus mikrofonok és videomegfigyelés segítségével most az ideszokott madarak és denevérek tevékenységét kezdi alaposabban feltérképezni. 

Ugyanakkor az óceánok biológiai sokféleségére gyakorolt ​​pozitív hatás ellenére a mesterséges zátonyoknak jelentős árnyoldalai is vannak. Miközben egyes fajok számára új élőhelyeket teremtenek, az Oceanography folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint másoknak árthatnak is, így a lehetséges hatásokat a jövőben már a turbinák tervezésekor igyekeznek figyelembe venni.

(Forrás: newsPONTyahooPONTcom; Fotó: dwPONTcom)