Kínai napelemes járda

hong-kong-napelem

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Kínában az országszerte található gigantikus napelemes rendszerek mellett most napelemes útburkolatot vizsgálnak, amivel ott is tudnak energiát termelni a városokban, ahol eddig lehetetlennek tűnt. Kína nagyvárosaiban hatalmas passzív betonfelületek vannak, amik csak a hősugárzást nyelik el, a napelemes járdákkal és bicikliutakkal viszont olyan felületet tudnak létrehozni, ami elektromosságot is termel. Ezáltal az útfelületek egy plusz funkciót is nyernek, ami megoldást jelenthet az ország növekvő, de környezetbarát módon történő energiaigényének kielégítésére.

A NAPELEMES BURKOLÓLAP

A Kína Shanghai Jiao Tong Egyetemén és a hongkongi Hong Kong Polytechnic University kutatói közösen egy olyan napelemes burkolólapon dolgoznak, ami remekül alkalmazható járdák és bicikliutak kialakításához. A terméket Hong Kong úgynevezett „zöld kikötőjében” tesztelik. A napelemes járólapokat rendkívül strapabíróra tervezték. A hőkezelt üvegnek köszönhetően felületük könnyedén ellenáll az őket érő hőhatásnak és ütéseknek. A napelemes járólapokat csúszásgátló felülettel is ellátták, így a használata során elkerülhetőek a véletlen balesetek. Mivel a földön helyezkednek el, és járófelületként szolgálnak, ezért bepiszkolódásuk hamarabb történik meg, mint a tetőre telepített napelemeké, mindezért bizonyos időszakonként gondoskodni kell a tisztításukról, amennyiben azt a természetes csapadék nem tudja elvégezni. A piszkolódás és a teljesen vízszintes telepítés miatt a napelemes járólap termelési hatékonysága (15%) némiképp elmarad a tetőre telepített napelemekétől, viszont így is kellő mennyiségű energiát képesek előállítani. A napenergia továbbítási kapacitást 90%-osra becsülik az intézmények, míg a hőállóság határát 288 °C-ban határozták meg. Egy-egy napelemes burkolólap 500 cm² felületű és nagyjából 20 mm vastagságú. A monokristályos napelemekből álló lapok kilencesével sorba kötve alkotnak egy 30-40 W-os panelt. Több panel összeillesztésével pedig szinte végtelen felületen hozható létre járda, illetve bicikliút.

DE MI VAN AZ ÁRNYÉKHATÁSSAL, A NAPELEMES RENDSZEREK FŐ ELLENSÉGÉVEL?

Az árnyékhatás, mint tudjuk jelentősen vissza tudja vetni egy napelemes rendszer teljesítményét. A tetőre telepített napelemeknél egy letakart cella, vagy cellasor kihathat a teljes rendszerre. Az árnyékhatás fokozott jelenlétére lehet számítani a napelemekkel ellátott járdák esetében a rajta keresztülhaladó forgalom miatt. Éppen ezért a tervezők az effektus kivédése érdekében diódákat építettek a burkolólapokba, így az adott részen lecsökkenő teljesítmény nem rontja le a teljes útszakasz teljesítményét.