A két kínai űrszonda egyike téli álmot alszik a Marson, a másik éjszakánként pihen a Holdon

a-ket-kinai-urszonda-egyike-teli-almot-alszik-a-marson-a-masik-ejszakankent-pihen-a-holdon

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Egy időre adáscsendbe borult az eddig adatok és fotók sokaságát küldő Csurong napelemes Mars-járó: a Vörös Bolygóra köszöntő téli hideg, illetve a helyi homok- és porviharok miatt hibernálta önmagát.

A kínai Hold-kutatási program közleménye szerint a Csurong május 18-án lépett hibernált állapotba, amikor a helyi Mars-nappalon mínusz 20, éjszaka pedig mínusz 100 fokra süllyedt a hőmérséklet . A kínai Tianwen1 rakéta, amely tavaly májusban szállította a Csurongot a Marsra, közepes felbontású kamerájával homok- és porvihar-tevékenységet is észlelt az űrszonda leszállóhelye felett az Utopia Planitiában.

Szerencsére a Csurongnak van néhány trükk a tarsolyában az efféle kemény helyzetekre, amelyek segítenek ellenállni a téli hőmérséklet, valamint a homok- és porviharok kihívásainak. Ilyen például a napelemek állítható dőlésszöge, amellyel maximalizálják a napfény összegyűjtését, valamint a paneleken található speciális porvédő bevonat. Eredeti tevékenységét várhatóan decemberben folytatja, az északi féltekén a tavasz beköszöntével és a helyi porviharok megszűnésével.

A kínai vándor egyébként nincs egyedül a helyzetével: a NASA InSight leszállóegysége, amely 2018 novemberében érkezett a Vörös Bolygóra, szintén küzd, hogy elegendő napenergiát termeljen a működés folytatásához, és az irányítóközpont szerint félő, hogy a túl vastag por végleg leállásra kényszerítheti.

Ezzel szemben a NASA Curiosity és Perseverance Mars-járói évszaktól függetlenül folytathatják útjukat a felszínen, mivel radioizotópos termoelektromos generátorok, azaz egyfajta atomenergia hajtja őket.

További bolygóközi technikai érdekesség, hogy ugyanekkor a Holdon adatgyűjtő szolgálatot teljesítő kínai űrszondákat arra utasították, hogy a holdéjszakákra, amelyek körülbelül 14 földi napig tartanak, lépjenek alvó állapotba.

(Forrás: space.com - Fotó: a Csurong hazaküldött "önarcképe" a Marsról)