A járda termeli az áramot Hollandiában egy magyar termék segítségével

napelem-jarda-platio

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Napelemes járdát adták át a hollandiai Groningen városában. A gyalogutat a magyar Platio több mint 2500 monokristályos, rendkívül teherbíró napeleme alkotja, amelyek évente nagyjából 55 000 kWh áramot termelnek majd. 

A magyar Platio alkotta meg azt a speciális napelemes térburkolatot, amelyből nemrég egy járdát készítettek a holland Groningen városában egy európai uniós projekt keretében.

- Szabadalmaztatott technológiánkat úgy fejlesztettük ki, hogy a napelemben ne keletkezzenek mikrorepedések, amelyek befolyásolnák a teljesítményt - mondta Ruscsák Helga, a Platio marketingmenedzsere a pv magazinnak. - Teherbírása két tonna, tehát a séta teljesen biztonságos rajta.

napelem-jarda-platio

A gyalogút 2544 térkőből épül fel, amelyek évente akár 55 000 kWh áramot termelhetnek a városháza számára. Egy térkő négy monokristályos napelemcellából áll, amelyek hatékonysága 21,8 százalék. A Platio termékei a járdák mellett teraszokra, felhajtókra és bicikliutakra is telepíthetők, vagyis lényegében bármilyen sík, napsütötte felületre.

- A járólapok kétszeresen is fenntarthatónak számítanak - emelte ki Philip Broeksma, a groningeni önkormányzat munkatársa. - Egyrészt zöldáramot termelnek, másrészt újrahasznosított műanyagból készülnek.