Így néz ki egy napelemes mobil könyvtár

konyvtar-napelem

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Egyre inkább terjed a digitális oktatás és a virtuális térben áramló tudásanyagok száma. Igen ám, de hogyan profitálhatnak ebből a diákok, hallgatók, ha internet-hozzáférés nem áll rendelkezésre, vagy az nem megfizethető számukra, illetve még az áramellátás is bizonyos esetekben problémát okoz? Ezekre az eshetőségekre nyújt megoldást egy oktatási projekt, amely nem más, mint a napenergiával működő offline WiFi.

INTERNET ÉS ONLINE TUDÁSANYAGMEGOSZTÁS OTT, AHOL ELŐTTE SOSE VOLT

A most létrehozott fejlesztés, vagyis az online könyvtár a SolarSPELL (Solar Powered Educational Learning Library) névre hallgat. Ez már a nevében is utal arra, hogy a működésében meghatározó szerepe van a napenergiának. A berendezés maga az Arizonai Állami Egyetem (ASU) projektje, ami olyan helyeken biztosítja a tudásanyaghoz való hozzáférést, ahol bizonyos okoknál fogva nem lehetséges. Ilyen korlátozó tényező lehet az adatforgalom költsége, vagy éppen az internet, vagy az áramellátás hiánya. A fejlesztés lényege az offline WiFi, ami elsőre oximoronként hangozhat, hisz az interneten való böngészés lényege az online jelenlét. A napelemmel működtetett berendezés működésének lényege, hogy az által létrehozott és működtetett mikro hálózatra előzetesen feltöltésre kerül a szükséges tudásanyag, amihez a hatótávolságon belüli WiFi-képes eszközök csatlakozni tudnak. Ez gyakorlatilag egy oktatási hotspot, ami rendkívüli segítséget jelent az iskolákban, könyvtárakban és klinikákon. Bár a fejlesztést a korlátozott hozzáférés miatt érte már kritika, de ez a korlátozott internet-hozzáférést biztosító berendezés is páratlan lehetőséget jelent az alacsony jövedelmű országokban, válaszul a magas adatforgalmi költségekre és a korlátozott internetes infrastruktúrára. Kép forrása: https://solarspell.org/

HOGY IS NÉZ KI A NAPELEMES HORDOZHATÓ KÖNYVTÁR?

A napelemes mobil könyvtár egy roppant egyszerű szerkezet. Fő elemei egy műanyag tok, ami tartalmaz egy napelemet, egy lítium-ion akkumulátor, egy feszültségszabályozó, USB-s vezetékeket, egy Raspberry Pi mini számítógépet és egy SD memóriakártyát. Ez a nagyjából könyv méretű kis eszköz jelenti azt az oktatási hotspotot, amihez hozzáférhetnek a hatókörben lévő tanulni vágyók. Összességében elmondható, hogy a hardver lenyűgözően egyszerű, plug-and-play formátumban működik. Az ASU csapata előre meghatározott oktatási tartalommal tölti fel az SD-kártyát. Ez az oktatóknak is hasznos, hiszen közvetlenül maguk szabhatják meg a tartalmat, kiszűrve ezzel a tanulók interneten való „elbarangolását”.  A feltöltött tartalomnál fontos szempont, hogy azok szabadon kezelhetők legyenek, és a jogi licencek ne jelentsenek korlátokat a felhasználók számára. Bizonyos esetekben az egyes nemzetek oktatási minisztériumai hozzáférést biztosítanak az ország tankönyveihez, amelyek hozzáadhatók az SD-kártyához is. A készülék egyik legfontosabb eleme a napelem, amely lehetővé teszi a SolarSPELL működését a hálózati áram hiányában szenvedő területeken. Ez azért is hasznos, mert a SolarSPELL csapat által megkérdezett, Kelet-Afrikában és a csendes-óceáni szigeteken csak a felhasználók 29%-ának volt megbízható áramellátása. A készülék akkumulátora a napsütésnek kitett napelemmel 6-8 óra alatt képes feltöltődni, amire egyidőben körülbelül 25 felhasználó csatlakozhat kényelmesen.