A hollandok kimaxolták a környezetvédelmet a napelemes kerékpárúttal

a-hollandok-kimaxoltak-a-kornyezetvedelmet-a-napelemes-kerekparuttal

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Nemrég átadásra került Hollandiában az a kerékpárút, ami nem a megszokott módon épült, ugyanis nem aszfalt alkotja a futófelületet, hanem napelemek. Ez a megoldás nem újkeletű dolog, viszont különleges a most épült útszakasz, mert eddig ilyen hosszú napelemes kerékpárút még nem épült. Mint tudjuk a kerékpározás egy környezetbarát közlekedési mód, azzal pedig, hogy magát az infrastruktúrát a napelemek adják, teljesen fenntarthatóvá tették a hollandok a tevékenységet.

A VILÁG LEGHOSSZABB NAPELEMES KERÉKPÁRÚTJA

Hollandiában, Maartensdijk községben nemrégiben átadták a világ leghosszabb, napelemekből álló kerékpárútját. Az új infrastrukturális elem 330 m hosszú, és egyszerre termel zöld energiát és biztosít karbonsemleges közlekedési lehetőséget. Az így megtermelt áramot a villamoshálózatba táplálják be, és közvetve a falu közössége használja fel. A kerékpárút igen egyedi szerkezetű, ugyanis speciális, külön erre a célra gyártott betonelemekből épül fel. Ezek tetejére egy áttetsző műanyag borítást helyeztek, ami nemcsak a napfényt engedi be a betontömbökbe helyezett napelemekre, hanem biztosítja is a megfelelő védelmet.

napelemes-kerekparut

A napelemes útszakaszt a helyi általános iskola diákjai avathatták fel először, akik gyakran járnak az intézménybe kerékpárral. A fejlesztés valójában egy pilot projekt, melynek feladata azt vizsgálni, hogy az ilyen beruházások meghozzák-e a várt eredményeket, hogy a későbbiekben széles körben is elterjeszthetők legyenek. A napelemes kerékpárút azért is fontos lehet, mert ezáltal csökkenthető az energiatermelésben a szén-dioxid-kibocsátás. Hollandia és Utrecht tartomány 2040-re kívánja elérni a klímasemleges működést, és ehhez mindenképpen szükség van az olyan merésznek tűnő kísérletekre is, mint a szóban forgó fotovoltaikus bringaút. Arne Schaddelee, a tartományi önkormányzat képviselője még azt is kiemelte, hogy maga a tartomány igen zsúfolt, sűrűn beépített, így alig van szabad felület, ahova napelem telepíthető. Mindezért a napelemes kerékpárút nagyon hasznos, mert így megvalósul egy azon terület kettős hasznosítása. A hollandok nagyon bíznak a napelemekből álló útszakasz sikerében, és remélik, hogy olyan megoldást találtak, ami valóban biztosítani tudja a fenntartható fejlődést az ország számára.