A hatalmas, rajzfilmszerű szemek az önvezető autókon segíthetik elkerülni a baleseteket

a-pasztazo-pillantas-segit-elkerulni-a-baleseteket

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Az utóbbi idők egyik legfurcsább kísérletét végezték el a Tokiói Egyetemen: hatalmas, forgó, rajzfilmbe illő szemekkel láttak el egy önvezető autót, hogy megvizsgálják, milyen hatása van az eszköznek a gyalogosok biztonságára.

Érthető, ha első látásra viccesnek tűnik a hatalmas, rajzfilmszerű szemekkel ellátott önvezető autó, ez az antropomorfizált kiegészítő azonban óvatosságra inti a gyalogosokat, így jobb eséllyel elkerülhetők a balesetek - derül ki a Tokiói Egyetem vizsgálatából. Igaz, még messze van, amikor az önvezetés teljesen hétköznapivá válik, de az már most látszik, hogy a technológia terjedése viselkedésbeli változást követel mind a járműben utazóktól, mind a többi közlekedőtől. A cél az, hogy a közlekedés minden résztvevője biztonságban legyen, és ez a japán kísérlet is ehhez járul hozzá.

Ha nem néz az autó a gyalogosra, nem is lép le az járdáról

A vizsgálat során a tokiói kutatók egy önvezető autóra szerelték fel a szemnek látszó eszközt, amelyet folyamatosan mozgattak, mintha pásztáznák a környezetet, a gyalogosokat keresve. A tapasztalatokról nemrég egy tanulmányt is megjelentettek.

- Amikor az autó nem nézett az út szélén várakozókra, a gyalogosok úgy gondolták, a jármű nem vette észre őket - magyarázták a kutatók. - A járókelők ebből arra következettek, hogy az átkelés nem biztonságos, és nem is léptek le a járdáról. A kiváltott reakciónak köszönhetően számos baleset elkerülhető.

 

Gördülékenyebb és biztonságosabb haladást eredményez

Összesen 18 ember - 9 nő és 9 férfi - vett részt a kísérletben, amelyet a biztonság kedvéért a virtuális valóságban végeztek el. Az önkéntesek dolga igen egyszerű volt: amikor látták, hogy közeledik az autó, el kellett dönteniük, hogy lelépnek-e az útról vagy sem. Összesen négy különböző szituációt szimuláltak: kettőben a kocsit felszerelték a szemekkel, kettőben pedig nem. Mindkét esetben volt egy olyan helyzet, amikor a gyalogosok biztonságban átkelhettek az úton, és egy, amikor veszélyes volt lelépni a járdáról.

A kutatók azt vizsgálták, hány esetben haboztak a résztvevők az átkeléssel, amikor az egyébként biztonságos lett volna, és hányszor léptek le, amikor az veszélyes volt. A tapasztalatok összességében azt mutatták, hogy az átkelés sokkal gördülékenyebben és biztonságosabban zajlott, ha a kocsin volt szem.

A nemek között pedig egy érdekes eltérés mutatkozott: a férfiaknak a szemek inkább a veszélyes szituációkban segítettek, tehát figyelmezették őket, hogy álljanak meg, a nőknek pedig nagyobb önbizalmat adtak az átkeléshez olyan helyzetben, amikor az egyébként biztonságos lett volna.

További vizsgálatok következhetnek még

A kedvező tapasztalatok ellenére persze nem valószínű, hogy a jövő autói ilyen kimeredő, hatalmas szemmel fognak ránk nézni. A kísérlet azonban segített kicsit jobban megérteni a gyalogosok és önvezető autók közti interakciót, és alapja lehet a további vizsgálatoknak.

 

(Forrás: sciencealert.com)