Hatalmas áttörés az energiatárolásban

energiatarolas-napelem

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Új lendületet adhat a napelemes technológiáknak egy most felfedezett kristályos anyag, ami megoldást nyújthat a napenergia egy nagy problémájára, az energiatárolásra. A ma ismert energiatárolók csupán néhány óráig, esetleg napig képesek megőrizni a betáplált energiát, a mostani felfedezés viszont ezt hónapokra képes meghosszabbítani.

MODERNIZÁLT ENERGIATÁROLÁS

Az energiaipar kizöldítéséhez és teljes átalakuláshoz elengedhetetlen, hogy megtaláljuk azt a megoldást, amivel hosszú távon, különösebb veszteség nélkül és hatékonyan tárolhatjuk az előállított energiát. Úgy fest a Lancasteri Egyetem kutatóinak sikerült egy kristályos anyagot vizsgálva olyan felfedezést tenni, ami jelentősen javít majd a napenergia elraktározási lehetőségein. A kristályos anyaggal létrehozott rendszer szobahőmérsékleten akár hónapokig képes lehet tárolni az energiát, melyet igény szerint hő formájában is leadható. A kutatások nem álltak le, szakértők véleménye szerint az anyagot tökéletesítve az energiatárolás jelenleg ismert eljárásai reformálhatók meg, illetve újfajta fűtésrendszerek jöhetnek létre. Egyik alkalmazási terület például az autók ablaka lehet, ami így segítené a hidegebb időszakokban a rajta lévő jég felolvasztását.

MIBŐL ÁLL A KRISTÁLYOS ANYAG ÉS MIRE KÉPES?

A kristályos anyag alapját egy fém-szerves keret (MOF) adja, amiben a fémionokat szén alapú molekulák kapcsolják össze egy háromdimenziós szerkezetté. A MOF-ok azért is előnyösek, mert struktúrájukba képesek más molekulákat is befogadni, így egy kompozit szerkezetet tudnak alkotni. A lancasteri kutatócsoport a Kiotói Egyetem által korábban már bemutatott MOF kompozitját, a DMOF1-et vizsgálta és használta alapul. A kutatók a struktúra pórusait azobenzénnel töltötték ki, melynek legfőbb tulajdonsága, hogy képes elnyelni a napsugárzást, és külső behatásra, ami lehet hő vagy fény hatása át tudja alakítani saját formáját is. A MOF-os megoldás további nagy előnye, hogy nem folyékony anyag, hanem szilárd, ennek köszönhetően pedig rendkívül stabil is. A lancasteriek a tesztek során UV-sugárzással bombázták az azobenzént, amitől az anyag megváltoztatta alakját a MOF pórusain belül, és  rúgószerűen tárolta el a betáplált energiát. Ezt ismételten hő hatására tudták felszabadítani. Az energia ezzel a módszerrel sokkal tovább volt tárolható, mint bármilyen más már ismert technológiával, ahol a legtöbb esetben csupán néhány óráig, esetleg napig raktározhatták el az azt. Az új rendszer képes akár négy hónapig is megőrizni a betáplált energiát! A Lancasteri Egyetem kutatója, John Griffin szerint a kifejlesztett anyag nagyon hasonlít a kézmelegítőkben is fellelhető halmazállapot-váltó anyagokra, viszont ez a MOF annyiban azért más, hogy képes közvetlenül befogni a napsugárzásból származó energiát. A szakértő bízik abban, hogy a későbbi tökéletesítéssel tovább növelhető a rendszer hatékonysága, és egy piacosítható termékként jelenik majd meg a közeljövőben.