Gyorsan és olcsón tisztítja meg a vizet egy szivacsszerű anyag

viz-tisztitas-szennyezodes

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Az egészséges ivóvízhez való hozzáférés manapság egyre nagyobb kihívást jelent. A probléma lehetséges megoldását keresve a Princeton Egyetem kutatói egy olyan speciális anyagot hoztak létre, ami gyorsan és olcsón képes megtisztítani a vizet a Nap energiájának segítségével.

A népességnövekedés, az ipari területek terjeszkedése és az édesvízforrások szennyeződése is közrejátszik abban, hogy az egészséges ivóvízhez való hozzáférés a világ számos pontján komoly kihívást jelent. A ZMEScience beszámolója szerint a Princeton Egyetemen kutató Xiaohui Xu és csapata is erre keresett megoldást, így született meg a luffatök - vagy szivacstök - által inspirált speciális anyag, amely képes megtisztítani a vizet a szennyeződésektől.

A luffatök belső szerkezete szivacsszerű - nevét is innen kapta, és kiszárítva egyébként remek, fenntartható alternatívája lehet a műanyag mosogatószivacsnak vagy fürdőszivacsnak. Ennek példájára hozták létre a Princeton Egyetem kutatói a porózus szerkezetű hidrogélt.

Gyorsan megtisztítja a vizet a Nap energiájával

A gél előállításához egy olyan polimert használtak, amely hő hatására megváltoztatja tulajdonságát: hidrofilből (vizet szerető anyagból) hidrofóbbá (víztaszítóvá) válik. Először tehát felszívja a vizet, majd melegítés során kiereszti magából, miközben a szennyeződések a pórusokban ragadnak.

A kísérletek során a csapat egy olyan mesterséges fényforrást használt, amelynek energiája megegyezett a Nap energiájával. A gél szobahőmérsékleten felszívta a vizet, majd annak 70 százalékát melegítés hatására 10 perc múlva ki is eresztette magából, négyszer gyorsabban, mint más eddig ismert hidrogélek. Kisebb energiájú fényforrással - ami a felhős időt hivatott reprezentálni - ugyanez a folyamat 15-20 perc alatt zajlott le. És természetesen a kiengedett víz sokkal tisztább volt. Egyik esetben például az anyag egy 40 ppm (parts per million, egy milliomod rész) krómtartalmú vizet szívott fel, a kibocsátott víz krómkoncentrációja viszont kisebb volt, mint 0,07 ppm - ami már a megengedett egészségügyi határérték alatt van.

Komoly problémát okoz a szennyezett víz fogyasztása

A kutatók először otthoni használatra szeretnék továbbfejleszteni az anyagot, de az sem kizárt, hogy a jövőben nagyobb léptékben, ipari szinten is bevetik. Erre szükség lenne, hiszen számítások szerint jelenleg 4,5 millió ember él szennyezett vízforrás közelében. A nem egészséges ivóvíz pedig a gyomor- és bélrendszeri bántalmaktól kezdve a neurológiai betegségekig sokféle problémát okozhat. Szennyezett víz fogyasztása miatt évente például 1,5 millió ember hal meg hasmenésben.