Gumimaci formájában hasznosulhatnak újra a szélturbinák lapátjai

a-szelturbinak-ujrahasznositasa-egyelore-meg-nem-megoldott

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A szélenergia az egyik legnépszerűbb megújuló forrás, a fenntarthatóság felé vezető úton jelentős szerepet játszik. Éppen ezért a turbinák újrahasznosítását is könnyebbé kell tenni. Ez hamarosan megvalósulhat, és a lapátokat gumimaci formájában láthatjuk újra.

A szélturbinák lapátjainak újrahasznosítása nem könnyű feladat, ami azt jelenti, hogy egyre több elhasznált szerkezet kerül a hulladéklerakókba, és marad is ott gyakorlatilag a végtelenségig. A szélenergia az egyik legnépszerűbb megújuló forrás, így egy ilyen probléma felett nem hunyhatunk csak úgy szemet. A Michigan Állami Egyetem kutatói sem tették ezt, inkább létrehoztak egy olyan műgyantát, amelynek köszönhetően a lapátok, miután azok tönkremennek, újrahasznosíthatók - többek között gumimaciként.

Ellenálló anyag, de lúgos oldatban lebomlik

A hőre lágyuló gyanta igen ellenálló, ami nem árt, hiszen a turbinalapátoknak a hurrikán-erejű szelet is ki kell bírniuk. Az anyag azonban lúgos oldatban felbomlik, a folyamat egyik végterméke a poli(metil-metakrilát), vagyis a plexi, a másik pedig a kálium-laktár, amely többfajta élelmiszerben, például a gumicukorban is megtalálható.

- A kísérletek során élelmiszernek minősülő kálium-laktátot állítottunk elő, amiből aztán gumimacit készítettünk. És én meg is ettem - prezentálta kutatási eredményét John Dorgan az Amerikai Kémiai Társaság előtt.

Természetesen a kutatás lényege nem az volt, hogy sikerült gumicukrot csinálniuk - sőt az édesség efféle elkészítési módja valószínűleg nem is fog elterjedni -, a felfedezés sokkal inkább arról szól, hogyan lehet még fenntarthatóbb a szélenergia hasznosítása.

Újra és újra felhasználható

- A műgyantánk szépségét az adja, hogy a használat után fel tudjuk oldani, és az oldatból ki tudjuk vonni - magyarázta Dorgan. - Vagyis újra és újra fel tudjuk használni, gyakorlatilag a végtelenségig.

Ígéretesnek hangzik - no meg persze finomnak is -, de a tényleges alkalmazáshoz még sok tesztet kell elvégezni.

(Forrás: futurism.com)