Futárok helyett a jövőben drónok hozhatják a megrendelt pizzát

dronokkal-forradalmasitanak-a-szallitmanyozast

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Ami pár évvel ezelőtt még csak lelkes amatőrök szórakoztató játékának tűnt, mára iparágak forradalmasítója lett. Igen, a drónokra gondoltunk, amelyek egyre több területen megjelennek. Ilyen például a szállítmányozás is, ami a drónok elterjedésével hamarosan teljesen átalakulhat.

Az internetes vásárlás ma már teljesen megszokott. Kényelmes, gyors, egyszerű - nem csoda, hogy egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. És ha már gyorsan meg tudják rendelni a kívánt terméket, ugyanolyan gyorsan meg is szeretnék kapni. Legalábbis egy felmérés szerint a vásárlók 25 százaléka azonnali kiszállítással vagy aznapi átvétellel kérné a csomagot. A valóság ezzel szemben az, hogy a rendelések mindössze 1 százaléka teljesül ilyen feltételek mellett.

A kaliforniai székhelyű UVL Robotics éppen ezért gőzerővel dolgozik azon, hogyan tudná automatizálni, és ezzel hatékonyabbá tenni a szállítást. A nemrég megjelent tanulmányuk szerint a megoldás egy mesterséges intelligencia által vezért drón “futárszolgálat” lehet, amivel az egész folyamatot automatizálni tudnák kezdve onnan, hogy a drón megkapja a csomagot, odáig, hogy leadja azt a megadott címen.

Gyors, olcsó, környezetbarát - mi kell még?

A drónokkal való szállítmányozás teljes mértékben megfelel a mai társadalmi elvárásoknak. Kisebb szén-dioxid kibocsátással jár, mint a hagyományos fuvarozási módszerek, tehát hatékony fegyver lehet a klímaváltozás elleni harcban. Ha elterjed a rendszer, kevesebb áruszállító kamion és autó fogja róni az utakat, ezáltal nemcsak a balesetek száma csökkenhet, hanem a közlekedésből származó légszennyezés mértéke is.

A logisztikai költségeket optimalizálni lehet, a szállítási idő felgyorsul. Utóbbi pedig nemcsak azt jelenti, hogy az új cipőre már nem napokat kell várni, vagy hogy a szupermarketből rendelt saláta nem fonnyad meg a hosszú út során, hanem azt, hogy akár az életmentő gyógyszerek is percek alatt megérkezhetnek oda, ahol szükség van rájuk.

Az egész világot meghódíthatják a drónfutárok

A szállítmányozás persze nem olyan egyszerű. Ahány vásárló, annyi kérés, amelyekhez igazodni kell, és természetesen vannak olyan alapvetések is, miszerint a hideg pizzát senki sem szereti, ezért azt melegen kell eljuttatni a vásárlóhoz. Más termékeknél pedig pont az a lényeg, hogy a hőmérsékletét alacsonyan tartsák. A vásárlói szokások és a piac nagysága is változó, teljesen még feltételeknek kell megfelelni Amerikában vagy Európában.

Mindezzel számolni kell egy világméretű futárszolgálat elindításakor, de a UVL Robotics azt állítja, ők mindenre gondoltak. Úgy tervezték meg a rendszert, hogy könnyen és gyorsan adaptálható legyen bármilyen körülményhez.

A jövő Bedfordba már megérkezett

A kaliforniai cég elég aprólékosan kidolgozta, hogyan lehetne megvalósítani a drónos áruszállítást, ennek ellenére talán még mindig vannak olyanok, akik ezt csak egy sci-fiben tudják elképzelni, és nem a valós életben. Pedig az automatizált szállítási rendszer megvalósítása már nincs is olyan messze, mint gondolnánk. Ezt bizonyítja, hogy Bedfordban már robotok szállítják ki rendeléseket bizonyos élelmiszerüzletekből csaknem 45 ezer lakos részére. Igaz, ezek a robotok egyelőre csak az utcákon gurulnak, de ki tudja, mikor fogják meghódítani az eget?

(Forrás: uvl.io, co-operative.coop, kép forrása: uvl.io)