Ezzel a technológiával már nem a szeméttelepen végzik a napelemek

fenntarthatosag-napelem

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Kínai kutatók nemrégiben egy olyan új technológiai eljárást találtak amivel a napelemek két jelentős alkotóeleme, a polietilén-tereftalát (polyethylene glycol terephthalate, PET) és az etilén-vinil-acetát (ethylene-vinyl acetate, EVA) visszanyerhető. Ezzel pedig biztosíthatóvá válik, hogy a napelemes panelek ne végezzék a szeméttelepeken életciklusuk végén.

A KÖRNYEZETBARÁT MEGOLDÁS ÉS ELJÁRÁS

A polietilén-tereftalátot és az etilén-vinil-acetátot a napelemek gyártásánál használják fel tokozó anyagként. A PET és EVA együtt nagyjából a 15%-át képviseli a lerakott hulladék napelemeknek. Ezeknek az újrahasznosítására talált most megoldást a kínai Sun Yat-Sen Egyetem és a Shanghai Jiao Tong Egyetem tudósai. Az általuk kifejlesztett eljárás egy vákuum-gázosításos kondenzációs technológia, amivel egyszerűen visszanyerhető a panelekből a szóban forgó két anyag. Eddigi is ismert volt egy másik technológia a PET és az EVA kinyerésére, viszont ezek az eljárás kémiai oldószer használatán alapult, ami az anyagok feloldása mellett másodlagos szennyeződést is előidézett. Az új módszer viszont képes a polietilén-tereftalátot és az etilén-vinil-acetátot járulékos szennyezés nélkül hozzáadott értéket képviselő termékké és energetikai anyaggá alakítani.

A TECHNOLÓGIA LÉNYEGE

A vizsgálat során a kutatók egy vákuumcsöves kemencét használtak. A kemence részét képezte egy ionizációs mérőműszer, egy mechanikus vákuum szivattyú, egy diffúziós szivattyú, valamint a vezérlőpanel. A napelemeket alkotó anyagokat, a rezet, az ónt, a szilícium-dioxidot nagyjából 5 mm-nél kisebb alatti szemcsékké zúzták, míg a PET és EVA anyagokat valamivel nagyobb, 5-20 mm közötti darabokra tördelték. A folyamat során, mikor a kemence hőmérséklete meghaladta a 490 °C-ot a polietilén-tereftalát és az etilén-vinil-acetát teljes mértékben lebomlott. Amikor a hőmérséklet elérte az 505 °C-ot a PET és az EVA gáz halmazállapotúvá vált. Az így kinyert anyag összetételében a szén részaránya volt a legmagasabb, 42,35%, ezt követte a szilícium 36,99%-kal, és az ezüst 11,41%-kal, végül pedig az oxigén 6,63%-kal. A bomlási maradékban kis mennyiségben található volt még réz, vas és cink is. A visszamaradt anyag ezeken kívül még jelentős mértékben tartalmazott alumíniumot is a napelemcella chip felületén található elektród okán. Amennyiben ez az eljárás globálisan is elterjed, akkor többé nem kell tartani attól, hogy a napelemekre életciklusuk végén komoly környezetszennyező elemként tekintsenek. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy komoly mennyiségben a mai napig nem jelentkeztek még a napelemes panelek a hulladékudvarokban, mivel ezek a termékek legyártásukat követően hosszú évtizedekig képesek hatékonyan működni.