Energiatermelés esztétikus napelemekkel

energiatermeles-esztetikus-napelemekkel

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Néhány évvel ezelőtt még egyszerű választ lehetett adni arra, ha megkérdezték az embert, hogy milyen színű is a napelem? Fekete, sötétkék – érkezett a válasz. Napjainkban azonban már több cég is ráfeküdt arra, hogy esztétikusabb, a környezetébe illeszkedő, vagy éppen a tulajdonosának tetsző színben pompázzon a tetőre szerelt napelemes rendszer. Jelen írásunkban egy olasz fejlesztésről számolunk be, ami megreformálhatja a napelempiacot!

TERJEDNEK A SZÍNES NAPELEMEK

Egy korábbi cikkünkben már említést tettünk arról, hogy a napelemeket nem csak a jól megszokott fekete, sötétkék színben lehet gyártani. Ugyanezt az állítást erősíti meg az olasz Futurasun vállalat, akinek elege lett a monotóniából, és színes napelempanel-gyártásba fogott.

A napelemelőállító cégnek az Észak-Olaszországban található Cittadella városában van a székhelye. Itt fejlesztették ki a színes modulokat, melyek jelenleg vörös, narancs és ezüst színben pompáznak. A projekttel a vállalat célja az volt, hogy az esztétikumot szolgálják, vagyis a napelemek színe illeszkedjen az épületek homlokzatához, tetőborítottságához.

A gyártó szerint nem jelentettek problémát a piacnak az eddig megszokott fekete és sötétkék tónusú napelemek, viszont az sem baj, ha a hagyományoshoz nem mindenáron ragaszkodik az iparág. Ennek eredménye lett a Futurasunnál például a „Silk Pro Red” névre keresztelt napelemmodul.

piros-napelempanel
Kép forrása: https://www.pv-magazine.com/2021/09/30/red-bipv-solar-module-from-italy/
EZEKKEL A PARAMÉTEREKKEL RENDELKEZNEK A SZÍNES NAPELEMEK

A Silk Pro Red 120 db monokristályos, félcellákból épül fel, melyet négyféle változatban (eltérő teljesítmény és hatásfok) kívánnak a jövőben a piacra dobni. A napelemek egyenként 230-245 Wp-es teljesítményre képesek és hatékonyságuk 12,63-13,45% között változik. A napelemmodulok többrétegű kompozit fólia felhasználásával készülnek, méretük 1755 x 1038 x 35 mm, tömegük pedig 19,7 kg.

A fent leírt paraméterektől eltérő az ezüst és narancs színű panelek teljesítménye. Az ezüst 280-295 Wp-es, a narancs pedig 240-255 Wp-es teljesítményben kerül gyártásba.  A gyártó a hagyományos panelekhez képest némiképp rövidebb, de így is figyelemre méltó 15 éves termékgaranciát vállal a színes napelemekre.

Az esztétikus megjelenésnek azonban megvan az ára! A Futurasun állítása szerint ugyanis a színes napelempanelek hatékonysága az első használatban töltött év után akár 3%-kal is romolhat. Ugyanakkor a cég azt is kiemelte, hogy 25 szolgálatban töltött évet követően is 87%-on fognak teljesíteni a modulok.