Drága beruházás nélkül is növelhető a szélfarmok hatékonysága

egy-kis-finomhangolassal-novelheto-a-szelturbinak-hatekonysaga

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Sokkal hatékonyabban működhetnek a jövőben a szélerőművek, és ehhez nincs szükség semmilyen új és drága beruházásra, mindössze egy kis változtatásra a tájolásban.

A szélturbinák érdekes szerkezetek: igaz, hogy sok esetben kisebb-nagyobb kiterjedésű erőműfarmokat képeznek, mégis különálló egységként vezérlik őket, a termelést az egyes turbinákra vetítve optimalizálják, pedig ezek a szerkezetek egymásra is hatnak, befolyásolják egymás működését. Ennek ellenére a turbinákat viszonylag közel telepítik egymáshoz, ami a Massachusetts-i Műszaki Egyetemen dolgozó Michael F. Howland szerint nem a legjobb választás.

- Ahhoz, hogy maximalizálni tudjuk az energiatermelést a turbinákat a lehető legtávolabb kéne telepíteni egymástól - magyarázta a tudós. - Így azonban megnőnének a járulékos költségek, ami szintén nem praktikus.

Más módot kell tehát találni, amivel növelni lehet a termelékenységet. Howland és kutatócsoportja egy indiai szélerőműfarmon végzett méréseket ennek érdekében. Az eredményeik megértéséhez először is tisztában kell lenni azzal, hogy manapság a legtöbb szélturbina úgy működik, hogy folyamatosan érzékeli az aktuális szélirányt és -sebességet, és a kapott adatoknak megfelelően, egy belső vezérlésű szoftver segítségével függőleges tengelyük mentén elfordulva fel tudják venni a legideálisabb pozíciót az energiatermelés szempontjából.

Mégsem az ideális pozíció a legideálisabb?

A fenti működési elven csavart egyet a csapat a kísérlet során, és azt találták, hogy amikor egy-egy turbinát elfordítanak ebből az ideális helyzetből - nagyjából 20 fokkal - , olyan légáramlat keletkezik, ami a többi turbina esetén teljesítménynövekedést okoz. A növekedés ráadásul olyan mértékű, ami jócskán meghaladja a turbina elfordításából adódó termeléskiesést.

Látszik tehát, hogy a szerkezetek működése nagymértékben hat egymásra. Ezt figyelembe véve és egy központosított irányítórendszer segítségével a csapat 32 százalékos teljesítménynövekedést is el tudott érni a szélfarmnál adott körülmények között.

- Ha a világ összes szélerőműparkjánál mindössze 1,2 százalékos általános termelésnövekedést tudnánk elérni, az már évente 31 TWh plusz energiát jelentene - fejtette ki Howland. - Ez akkora mennyiség, amit nagyjából 3600 újonnan telepített turbina tudna előállítani.

A turbinák vezérlésére írt algoritmus segítségével azonban gyakorlatilag beruházási költség nélkül, egy szoftvercsere után elérhető a javulás a világ bármelyik szárazföldi szélfarmjánál, bármilyen földrajzi adottságok mellett.

(Forrás: electrek.co)