Az űrből a Földre küldi az energiát a legújabb napelemes fejlesztés

ur-muhold

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Azt mind tudjuk, hogy az űrállomások és a műholdak működtetéséhez nélkülözhetetlen energiát a rájuk felszerelt napelemek biztosítják, de olyanról még biztos nem hallott, hogy az űrben a napelemes rendszer által megtermelt energiát a Földön is lehet hasznosítani. Pedig ez nem csak fikció! Amerikai kutatók most ennek a lehetőségnek a vizsgálatára fókuszálnak. Nézzük mire is jutottak eddig!

FÖLDÖNKÍVÜLI NAPELEMEK

Az űrben keringő napenergiát gyűjtő és továbbító napelemes rendszert fejlesztettek amerikai kutatók, ami a Föld bármely tetszőleges pontján képes lesz a jövőben elektromosságot biztosítani. A pizzásdoboz méretű kísérleti panelt sikeresen tesztelték a Pentagonnak dolgozó tudósok, így ez lehet a jövőben a megoldás arra, hogy olyan helyeken is elérhető legyen az elektromosság, ahol nincs kiépített hálózat. A prototípus a PRAM (fotovoltaikus rádiófrekvencia-antenna modul – Photovoltaic Radiofrequency Antenna Module) névre hallgat, melyet még tavaly májusban a Pentagon X-37B drónjával küldtek fel az űrbe. Ez a drón rendkívül gyorsan, 90 perc alatt kerüli meg a Földet. A rá csatlakoztatott napelemes panelt pedig úgy tervezték meg, hogy a lehető leghatékonyabban gyűjtse be és hasznosítsa az űrbéli fényt, amely nem képes átjutni a Föld légkörén. A 30x30 centiméteres panel körülbelül 10 wattnyi energiát képes előállítani és továbbítani. Ez az energia egyelőre csak egy tablet üzemeltetéséhez elegendő, viszont a napeleme méretének növelésével a megtermelt és a Földre vetített energia sokkal nagyobb méreteket is ölthet.

space
Kép forrása: http://en.koreaportal.com/articles/48154/20210226/us-successfully-tested-space-solar-panel-that-could-beam-anywhere-on-earth.htm

 

Az űrben történő energiatermelés azért is optimálisabb, mert a légkörön túli fényben még elérhető a kék hullámok energiája, ami szintén hasznosítható a speciális napelemmel. Talán sokan nem is tudják, de éppen a Föld légkörébe érkező kék fény szétszóródása miatt látjuk kéknek az eget. Vagyis felbecsülhetetlen mennyiségű hasznosítatlan energia van az űrben, amit az új napelemes megoldással egyszerűen ki lehet majd aknázni. A kutatók elképzelése az, hogy tucatnyi panel összekapcsolásával már lokálisan telepített egységeket (bányák, kutatóállomások, rendelőintézetek, stb.) is el lehet majd látni a kellő energiával a világ távoli pontjaiban. Ez a fejlesztés is bizonyítja, hogy a napenergia és a napelemes technológia szinte korlátlan lehetőségeket biztosít az emberiség számára.