Az új mobil napelemes rendszer életeket menthet

orvosi-eszkozok-napelem

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A napelemek hasznosításának lehetősége már az orvostudományban is megjelent. Kutatók egy csoportja ugyanis olyan napelemes szerkezetet hozott létre, amely komoly segítséget jelenthet majd az egészségügyben. Lássuk a részleteket, mire is képes ez a forradalmian új berendezés:

NAPELEMES STERILIZÁLÓ

Az új napelemes orvosi eszköz elsősorban az egészségügyben használatos eszközök sterilizálására használható, ráadásul előállítási költsége sem túl magas, és az ára is kedvező. A kísérleti fejlesztést a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatója, Lin Zhao és csapata hozta létre. A szerkezetnél egy áttetsző, felhőszerű aerogélt integráltak egy napenergiával fűthető rendszerbe. Maga az eszköz magas nyomású és hőmérsékletű gőzt állít elő, amivel lehetőség van az orvosi felszerelések sterilizálására. A kutatók állítása szerint a gépezet még felhős időszakokban is elegendő energiát termel a folyamatok lebonyolításához. A szerkezet nagy segítséget jelenthet azokban a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő régiókban és országokban, ahol megbízhatatlan, vagy teljesen hiányos az elektromos hálózat. Zhaoék tapasztalatai is ezt erősítették meg, amikor is India szerte problémába ütköztek egy-egy beavatkozás végrehajtása során. Ezzel a forradalmi eszközzel viszont számtalan emberélet menthető meg, hisz a fertőzések bekövetkezése a sterilizáló szerkezetnek köszönhetően minimálisra csökkenthető.

A SZERKEZET MŰKÖDÉSE

Az úgynevezett autoklávok, melyek magas nyomású és hőmérsékletű gőzzel működnek már régóta használt eszközök fertőtlenítésre. Ezek a berendezések 205 kPa nyomáson, 121 °C-on működnek és pusztítják el a kórokozókat. A gőz előállításához szükséges energiát pedig a napelemek állítják elő. Korábban nagy problémát jelentett, hogy a hőveszteség miatt a napenergiát nem lehetett hasznosítani ezeknél az eszközöknél, Zhaoék azonban a hőszigetelő aerogél segítségével áttörést értek el. Az aerogélnek köszönhetően a rendszerből már nem szökik el a hő, így a szerkezet képes akár 128 °C-os és 250 kPa-os gőzt is fejleszteni. A szerkezet legnagyobb előnye, hogy az elektromos hálózat nélküli vidékeken is működtethető. Az eszköz használata egyszerű, csak ki kell helyezni a napfényre, elindítani és a berendezés rövid idő alatt, hatékonyan sterilizálja a beavatkozásoknál használt orvosi eszközöket. Az eszköz még az amerikai járványügyi hivatal (CDC) standard sterilizációjának is megfelelt. A berendezés mellett szól az is, hogy előállítása igen olcsó. Egy berendezés az előzetes számítások szerint 35 dollárba kerül, és 3-6 darab elegendő egy sterilizáló működtetéséhez.