Állattartók számára fejlesztett napelemes eszköz

napelem-allattartas

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Elsőre furcsának tűnhet, hogy miként is függhet össze a napelem és az állattartás, de már ezen a területen is találtak fejlesztők kapcsolódási pontot. Következő cikkünkben olyan, az állattartás szempontjából mindennapos eszközt mutatunk be, ami mini napelemes rendszerként is működik.

NAPELEMES KUTYAHÁZ? MIÉRT NE!

Már nem csak házunkra szereltethetünk napelemeket, hanem akár házi kedvencünk óljának tetejére is. Elsőre talán luxusnak tűnhet az ötlet, hisz a napelemek a csökkenő piaci árak ellenére sem számítanak olcsó terméknek, mégis ésszerű megoldást jelent az áramszükséglet csökkentésére. A kutyaház alapvető célja, hogy a kutyáikat az állattulajdonosok kényelmes és biztonságos körülmények között tudhassák, ugyanakkor adott egy kihasználatlan tetőfelület is, ami napelemek integrációjával jól hasznosítható. A panelek nem feltétlenül a hálózatra termelnek, hanem önálló kis rendszert alkotnak, ami csupán a kutyaház áramszükségletét tudja biztosítani. A napelemekkel termelt árammal üzemeltethető a kutya kényelmét fokozó hűtő-fűtő berendezés, vagy kamera. A fűtésről a padló alatt elhelyezett fűtőelemek gondoskodnak, míg a nyári melegben a hűtést és a friss levegőt egy beépített ventilátor biztosítja. Egy integrált automata berendezésnek köszönhetően az ideális hőmérséklet beállítható házi kedvencünk részére. Az opcionálisan beépíthető kamera segítségével pedig ellenőrizni tudjuk, hogy kutyánk biztonságban van.

A NAPELEMES KUTYAHÁZ ELŐNYEI

A napelemek elhelyezése szempontjából a kutyaház nagy előnye saját ingatlanunkkal szemben, hogy mozgatható. Tehát adott a lehetőség, hogy a panelekkel szerelt házikó olyan helyen kerüljön elhelyezésre, ahol állandóan biztosított a besugárzás. További nagy előnyt jelent, hogy a kutya kényelmét és biztonságát szolgáló berendezéseknek nincs extra áramköltsége. A kutya számára is biztonságos az ól, hisz az elektromos berendezésekhez nem tud hozzáférni. A házi kedvenc valóban nincs kitéve a feszültség alatt álló eszközöknek, a PCB-k például vízálló műanyag dobozokban helyezkednek el. Emellett nem elhanyagolható az sem, hogy a gazdi nyugodtan alhat, mert kis kedvence egész éven át ideális körülmények között élhet. Napelemes kutyaházat kis hozzáértéssel saját magunk is építhetünk, de ahogy a nagy, háztartási fotovoltaikus rendszereknél, úgy ebben az esetben is javasolt szakemberek alkalmazása.