Zöld energián még a multinacionális vállalatok is elélnek!

napelempanelek-teto

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A Földön számos olyan vállalatot találunk már, akik energiaellátásukat akár a teljes termelő-, vagy kereskedőláncukra kiterjedten már zöld árammal biztosítják. Ennek egyik legegyszerűbb módszere a napelemparki kapacitások kialakítása. Nincs ez másként az USA legnagyobb vállalatai körében sem, ahol a legkeresettebb energiaforrás a napenergia volt. Jelen cikkünkben az Egyesült Államok 10 legnagyobb tiszta energiát vásárló multiját mutatjuk be.

TOP 10 ZÖLD ENERGIÁN ÉLŐ VÁLLALAT AZ USA-BAN

A 2020-as évre vonatkozóan a REBA készített egy Deal Tracker Top 10 című jelentést, amiben kiemeli az USA legfontosabb zöld energiát hasznosító szereplőit. A vizsgálat arra kívánt elsősorban rávilágítani, hogy az erőművi nagyságrendű napenergia volt a legkeresettebb megújuló energiaforrás az ország legnagyobb vállalatainak körében. A felmérés szerint az Amazon szerezte be tavaly a legtöbb megújuló energiát az Egyesült Államok multijai közül. A vállalat több mint 3,16 GW zöld áramot vásárolt. A vizsgálat még arra is rámutatott, hogy a tiszta energiáknak a beszerzési forrása legnagyobb arányban az erőmű nagyságú napelemes rendszerekhez volt köthető. A tavalyi évben a REBA felmérése szerint a 98 megkötött ügyletből 72 napelemparktól vásárolt energiára vonatkozott. Image removed.

A Deal Tracker Top 10-et a REBA már második alkalommal készítette el. A hasonló eredményekre alapozottan már kijelenthető, hogy az Egyesült Államok nagy cégei ismét a megújuló energiák mellett tették le voksukat. Az egy évvel korábbihoz képest érzékelhetően nőtt az igény a megújuló energiára e szegmensben, 2020-ban a cégek ugyanis 10,6 GW-nak megfelelő kapacitásra szerződtek le. Sőt az is kiemelendő, hogy az üzleti szféra a globális járvány hatásai ellenére is minél inkább eltolódik az alternatív energiatermelési és -beszerzési módok irányába. Ez a fajta elkötelezettség pedig igen előremutató, ami az USA karbonsemlegességi céljainak elérését illeti.

MI MOTIVÁLJA A MULTINACIONÁLIS VÁLLALATOKAT?

Kara Hurst, az Amazon fenntarthatóságért felelős elnök-helyettese is kiemelte, hogy vállalatuk azért is alapoz a szél- és a napenergia befektetésekre, mert azok hozzásegítik szervezetük üzleti tevékenységét a gyors szénmentesítéséhez. Az Amazon például már nagyon jó úton halad ahhoz, hogy 2025-re 100%-ban megújuló energia felhasználásával működhessen, ami rendkívüli, hisz az eredeti kitűzött cél 2030 volt. Az eddigi tendenciákat figyelembe véve arra lehet következtetni, hogy a cég 2021-ben is növelni fogja a napelemes beruházásokra vonatkozó megállapodások megkötését.

reba-deal-tracker-top-10
Forrás: Renewable Energy Buyers Alliance

 

Az Amazon volt tavaly messze a legnagyobb zöldenergia-vásárló, de a TOP10-es lista igen neves vállalatokat tartalmaz még! A sorban olyan nagy cégek is vannak, mint a Goggle, a McDonald’s, a Facebook, a General Motors vagy a Nestle. Többnyire ezekre a vállalatokra is az volt a jellemző, hogy a vásárolt energia forrása az országban elhelyezkedő valamelyik nagy napelemparkból származott.

A teljes listát nézve az informatikai szektor (IT) képviseltette magát a legnagyobb számban, de a tavalyi évi számbeli növekmény krémjét már más iparágak képviselői alkották. A REBA még azt is kiemelte, hogy a kibővített listáján idén először szereplő cégek a teljes energiamennyiség 25%-át vásárolták meg. Ez pedig ismét csak egy olyan pozitív elem, ami mutatja, hogy egyre több és több vállalat áll a megújulók mellett.

Meggyőződésünk, hogy minden embernek és vállalatnak szerepet kell vállalnia a bolygó védelmében, így mi is azt javasoljuk Önnek és cégének, hogy telepítsen napelemes rendszert otthonára vagy telephelyére!