Úszó gigász a napelemparkok között

uszo-napelempark

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Még hagyományos napelemparkként is figyelemre méltó méretekkel rendelkezik az az úszó napelemes rendszer, amit nemrég Szingapúrban helyeztek üzembe. Ez a vízen lebegő napelemfarm jelenleg az egyik legnagyobb a világon, az energiáját pedig a városállam egyik közüzemi cége hasznosítja. Nézzük is a részleteket!

122 000 NAPELEM LEBEG SZINGAPÚR VIZEIN

A világ egyik legnagyobb, vízen lebegő napelemfarmját hozták létre Szingapúrban. A tegnapi napon (2021.07.14.) üzembe helyezett létesítmény nagyjából 45 futballpályányi felületet tesz ki a telepített 122 000 darab napelemnek köszönhetően. A 60 MW-os napelemes rendszer pedig éppen annyi energiát termel, ami elegendő a város 5 szennyvízkezelő vállalata számára. Így karbonsemlegesen működtethetővé vált a város egyik igen fontos közüzemi része. A napelemes rendszert nem a szabad tengeren, hanem a város nyugati határában található Tengeh víztározón hozták létre, így a hullámzás sem okozhat károkat a létesítményben. A projektet bemutató videó itt tekinthető meg.

EZÉRT VOLT SZÜKSÉGE SZINGAPÚRNAK AZ ÚSZÓ NAPELEMPARKRA

A városállam kis területe miatt szűkében áll a szabad földterületeknek. Az értékes és drága ingatlanok pedig gazdasági szempontból nem tették volna kifizetődővé a projektet. Mindezért olyan amúgy alulhasznosított felületet kellett találni a napelemek számára, ami viszonylag gyors megtérülést ígér, és nem veszi el a területet más tevékenységek folytatásától. Ezért is esett a választás a Tengeh víztározóra.

uszo-napelempark

Továbbá Szingapúr szintén komoly harcot folytat a klímaváltozás ellen, így ez a beruházás is fontos része volt annak a célkitűzésnek, hogy a városállam 2025-re megnégyszerezze a napenergia-termelését. Ráadásul a napelempark évente 32 000 tonnányi szén-dioxid-kibocsátástól szabadítja meg a várost, ami nagyjából 7 000 darab gépkocsi éves károsanyag-kibocsátásának felel meg. Az úszó napelemek ráadásul a hagyományos háztetőkre szerelt panelekkel szemben 5-15%-kal jobban teljesítenek az alattuk elhelyezkedő víz természetes hűtése nyomán. Az ilyen típusú napelemfarmoknak további nagy előnye, hogy nincsenek a közvetlen szomszédságukban nagy, magas épületek, amik leárnyékolnák a napelemeket, ezzel is korlátozva a termelést. Ezzel a 45 hektáros úszó napelempark beüzemelésével Szingapúr egyike lett a világ azon kevés országának, amely szennyvízének kezelését teljes egészében zöld energiával tudja működtetni.

Kép forrása: Floating solar panels installed on water supply of neighbouring greenhouses, elevated view, Netherlands