Újra nagy napelemes programba fog Kína

napelemes-projekt-kina

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Nemrégiben a kínai kormány kijelölte azokat a körzeteket, ahol a jövőben igen fontos kísérletek fognak zajlani. A vizsgálat tárgyát az képezi majd, hogy ha meghatározott területeken található lakóházak 20-, az ipari létesítmények 30-, a középületeknek pedig 40%-át napelemes rendszerek telepítésére és működtetésére kötelezik, akkor fenntartható lenne-e az áramszolgáltatás. Amennyiben a kísérlet pozitív eredménnyel zárul, akkor általánosságban kiterjesztik a programot az egész országra.A LOKÁLIS NAPELEMES ENERGIATERMELÉS KERÜL A FÓKUSZBA

Kína a legnagyobb napelemgyártó és -telepítő a világon. A fókusz az utóbbi években a hatalmas kiterjedésű parkokon volt, melyek bizonyították is jótékony hatásukat a környezet és az energiaellátás tekintetében. Most viszont a vezetés rádöbbent arra, hogy érdemes lenne a kisebb, egyéni, vállalati és közösségi termelőegységekre is figyelmet fordítani. Ezek ugyanis éppen olyan meghatározó elemek lehetnek az energiatermelésben és a légszennyezettség csökkentésében, mint a gigantikus projektek. Ahogy Európában egy jó ideje, úgy Kínában is beigazolódott, hogy ha a termelő-fogyasztók maguknak termelik meg szükségleteiket, vagy legalább annak egy részét, akkor az hatással tud lenni a növekvő fogyasztás támasztotta igényekre, melyre így nem csak az áramszolgáltatók folyamatos hálózatbővítése és erőműépítése lehet a válasz. Ehhez pedig csak arra van szükség, hogy a lakossági és vállalati körökben egyre inkább általánossá váljon a napelemek használata.

kina_napelem

 A kínai energiahivatal (National Energy Administration, NEA) pedig úgy határozott, hogy markánsan beavatkozik ebbe a folyamatba, és egy kísérletsorozat keretében meghatározza lokálisan a kisebb (HMKE méretű) napelemes rendszerek optimális számát/arányát. Ennek felmérésére a Hivatal a tartományi irodáit bízta meg, akik kijelölik a programban első körben résztvevő megyéket. Az energiahivatal a tervek szerint 2021. július 15-ig elvégzi a felmérést, és kijelöli a programban résztvevő megyéket. A kísérlet keretében a nevesített területeken a lakossági háztetők minimum 20%-án, a kereskedelmi és ipari épületek minimum 30%-án, és a középületek minimum 40%-án kerül napelem telepítésre. A feladat elvégzésére szerződéseket kötnek, illetve megbízásokat adnak a kínai kivitelezők számára. Azt, hogy a program megvalósítása iránt mennyire is eltökélt Kína az is mutatja, hogy az állami energetikai beruházási társaság már tájékoztatta leányvállalatait, hogy egytől-egyig részt kell venniük a kísérleti programokban. Meg kell jegyezni még, hogy a NEA kísérlete azonban nem egyedülálló. Idén tavasszal ugyanis már több tartomány (Fucsien, Kanton, Kanszu, Csöcsiang) is meghirdetett már hasonló programot. Vagyis a program inkább ennek a kezdeményezésnek a folytatására, általános elterjesztésére tett kísérlet.