Trump és a Covid-19 sem állhatott a napenergia útjába az USA-ban

usa-napelempark

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok igen nehéz évet tudott maga mögött a koronavírus járulékos hatásai miatt, valamint Donald Trump vezetése sem kedvezett éppen a napenergia térhódításának, mégis sikerült 2020-ban rekordot dönteni. Az USA, mint a Föld második legnagyobb károsanyag-kibocsátója is törekszik a karbonsemlegesség elérésére, ezért évről évre növeli a megújuló kapacitásokat.

A MEGÚJULÓK TERÉN 2020 A REKORDOK ÉVE AZ USA-BAN

A Covid-19 járvány és a jelentős gazdasági recesszió ellenére az Egyesült Államok rekord évet zárt a megújuló energiák telepítése terén 2020-ban. A tavalyi évben összesen 33,6 GW napelemparki és szélerőművi kapacitást sikerült létrehozni. A teljesítménynövekmény nagyjából 50-50%-os arányban oszlik meg a nap- és a szélenergiát hasznosító erőművek között. A BloombergNEF (BNEF) és a Fenntartható Energia Üzleti Tanácsának (BCSE) éves közös jelentése, a Sustainable Energy in America Factbook szerint az USA-ban 2020-ban 16,5 GW-nyi napelemes kapacitást hoztak létre, ami kiemelkedő eredménynek számít a korábbi évekhez képest. Utoljára 2016-ban sikerült ekkora kapacitást létrehozni. A jelentés arra is kitér, hogy a közüzemi napenergia-tároló projektek népszerűsége is egyre növekszik országszerte. Lisa Jacobson, a BCSE elnöke azt is kifejtette, hogy ezeknek a projekteknek meghatározó szerep jut a munkaerő-védelmi intézkedések között is.

ÁTALAKULÓ ENERGIATERMELÉS

Nem csak az új kapacitások döntöttek rekordot 2020-ban, hanem a megújulók megnövekedett aránya is az energiamixben. A tavalyi évben ugyanis már 11%-ra nőtt az alternatív energiatermelés részaránya (, amennyiben a vízenergiát is hozzávesszük az érték eléri már a 20%-ot is). Az áramtermeléshez továbbra is a földgáz járul hozzá a legnagyobb mértékben (41%-kal), viszont ennek növekedési üteme lelassult 2019-2020 között. Ugyanakkor a szénerőmű hozzájárulása 45%-ról 19%-ra csökkent egy évtized alatt. Kijelenthető, hogy az Egyesült Államok energiatermelési dekarbonizációja felgyorsult az utóbbi években, ami közelebb segítette az országot a karbonsemlegességi céljának eléréséhez. A koronavírusnak –, ahogy sok másik országban úgy – az USA-ban is volt kedvező hatása a környezetre nézve. A jelentés azt is megállapította, hogy a világjárvány és az ebből eredő gazdasági hatások 2020-ban az országos üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának jelentős csökkenését okozták. A villamos energia és a szállítás energiaigénye 3,8%-kal, illetve 14,4% -kal esett vissza, melyek az ÜHG-k kibocsátásának 9%-os csökkenését is magukkal hozták. A tavalyi évi eredményeket látva és a Joe Biden által tett ígéretekben bízva az Egyesült Államok is hamarosan a fenntarthatóság útjára lép, melynek hatása globálisan is érezhető változást okoz majd.