Térkép mutatja, hova érdemes napelemet telepíteni

elkeszult-budapest-napelem-terkepe

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A fővárosiak számára most már nem kérdés, hova érdemes napelemet telepíteni, Magyarország első napos potenciáltérképe ugyanis minden budapesti épület esetében megmutatja, hogy a tető mekkora része alkalmas a napenergia hasznosítására. A térkép segít a napelemes fejlesztések tervezésében.

Akár a klímaváltozás, akár az energiaválság miatt az elmúlt időszakban bizonyára sokan gondolkodtak el azon, vajon ingatlanjukra mennyi napelem telepíthető. Ezt most már bárki megtudhatja - legalábbis azok, akik a fővárosban élnek -, hiszen elkészült Magyarország első napos potenciáltérképe a Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség együttműködésében.

Hatalmas potenciált rejtenek a budapesti tetők

A Budapesti Szolár Térkép egy web-alapú, mobiltelefonon is futó térképes alkalmazás, amely minden budapesti épület esetében megmutatja, hogy a tető mekkora része alkalmas a napenergia hasznosítására, azon milyen teljesítményű napelem fér el és mennyi áramot lehet napelemmel megtermelni. A szimulációk eredménye szerint összesen kb. 5000 MW napelemes potenciált rejtenek a fővárosi tetők.

Összehasonlításként:

- a Paksi Atomerőmű kapacitása 2000 MW,

- Budapesten jelenleg közelítőleg 100 MW napelem üzemel

- országos szinten eddig kb. 3400 MW napelemes kapacitást kapcsoltak a villamosenergia-hálózatra.

A térkép alapját a földhivatalok által vezetett ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis adja. Az épületek alaprajza a 2021-es állapotokat mutatja, a készítők azonban felhívják a figyelmet, hogy az illetékes hatóságok felé történt hibás, vagy elmaradt építési bejelentések miatt nem mindig tükrözi a valóságot. Éppen ezért a szakértői helyszíni felmérést nem helyettesíti az alkalmazás, ugyanakkor az előzetes tervezéshez értékes segítséget nyújt.

Cél a károsanyag-kibocsátás csökkentése

Budapest károsanyag-kibocsátása és energiafüggősége 10 millió négyzetméter - 1500 MW teljesítményű - napelem telepítésével jelentősen csökkenthető lenne, egyelőre azonban a főváros összes áramfogyasztásának csak töredékét, kevesebb mint 1 százalékát adják a napelemek. A Fővárosi Önkormányzat ezért elindított egy programot, amelynek célja a napenergia széleskörű elterjesztése és integrálása Budapest életébe.

A Budapesti Klímastratégiában a város vállalta, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkenti a szén-dioxid kibocsátást. Ahhoz, hogy ez teljesülni tudjon, nagyjából 130-szorosára kell növelni a jelenlegi fővárosi napelem kapacitásokat.

 

(Forrás: nappalhajtva.budapest.hu)