Rohamléptekkel nő a napelemek száma az Egyesült Királyságban

rohamleptekkel-no-a-napelemek-szama-az-egyesult-kiralysagban

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Néhány korábbi cikkünkben már beszámoltunk 1-2 ország 2020-as napelemes piacon elért eredményeiről. Most fény derült arra, hogy az Egyesült Királyságban sem tétlenkedtek tavaly, és jelentősen megszaporodott a kisebb-nagyobb napelemrendszerek száma és beépített teljesítménye. Következő cikkünkben a nyugat-európai szigetországban elért eredményekről tudósítunk.

TÖBB MINT 500 MW-TAL BŐVÜLT A PORTFÓLIÓ

Nagy-Brittaniában és Észak-Írországban 2020-ban összesen 545 MW-tal bővült a beépített napenergia kapacitás. A tavalyi eredménnyel az Egyesült Királyságban telepített naperőművek összesített teljesítménye elérte a 13,9 GW-ot. Ez elsőre talán nem tűnik kiemelkedő értéknek a napelemes piacon, de figyelembe véve, hogy a szigeteken nem a legideálisabbak a körülmények a napelemek számára, mégis tekintélyes. Az újonnan telepített 545 MW-nak 60%-át napelemparkok teszik ki, míg a fennmaradó rész többnyire lakossági, háztartási jellegű kiserőmű volt. Ebből is látszik, hogy a napenergia irány a lakosság is egyre inkább elhivatottabb. A koronavírus sem vetette vissza lényegesen a beruházásokat és magát a termelést. A tavalyi évben, 2020 májusában például a napenergia szolgáltatta az ország villamos energia szükségletének 11%-át.

NAPELEMES TERVEK A JÖVŐRE NÉZVE

A közeljövőben az Egyesült Királyságban további 1,6 GWP-es fejlesztést terveznek végrehajtani a Canadian Solar cég segítségével. Ebből is a legnagyobb projektet a Newcastle-i székhelyű Windel Capital magántőke-csoport kívánja végrehajtani, amely megállapodást írt alá a kínai-kanadai gyártóval 1,4 GWp-es bővítésre vonatkozóan. A tervezett beruházással kapcsolatban még sok részlet ismeretlen, viszont az biztos, hogy jelentős mértékben hozzájárul a szigetek energiatermelésének kizöldítéséhez. Emellett az Anesco nevezetű napelemparkokat fejlesztő cég bejelentette, hogy 100 millió font (113 millió euró) értékben hajt végre 20-50 MW-os (összesen 200 MW-os) napelemes projekteket az Egyesült Királyságban. A szigetország az eddigi eredmények és a már tervezési fázisban lévő napelemes projektek miatt bizakodóan néz a jövőbe. Nagy-Britannia ráadásul 2025-ig az ország összes környezetszennyező szénerőművét le akarja kapcsolni, és az így kieső energiát megújuló energiaforrásokkal kívánja pótolni.