Rengeteg energiát biztosíthatnak az úszó napelemek az Egyenlítő közelében

napelem-tenger-indonezia-egyenlito

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Az Egyenlítő közeli vizekben hatalmas potenciál rejlik, legalábbis az úszó naperőművek telepítésére vonatkozóan. A nyugodt vizekre telepített panelek hatalmas mennyiségű energiával láthatnának el egyes területeket.

A vízre telepített napelemek ötlete nem újdonság, számos ilyen szerkezetet adtak át, de vannak még kiaknázatlan területek. Egy új kutatás szerint például az Egyenlítő közelében a vízen úszó napelemek rendkívüli mennyiségű, tiszta energiát biztosíthatnak Délkelet-Ázsia és Nyugat-Afrika országainak - írja az Electrek.

Az Ausztrál Állami Egyetem mérnökprofesszorai tettek közzé nemrég egy tanulmányt, amelyben arról írnak, hogy az Egyenlítő egyes régióiban, ahol nem fújnak erős szelek, és nincsenek nagy hullámok, a vizek ideálisak lehetnek a napelemek telepítésére. A kutatók azt állítják, hogy az erőművek ezeken a területeken évente akár 1 millió TWh energiát termelhetnek.

A tanulmány nyugodt víznek az a terület számít, ahol a hullámok 6 méternél kisebbek, és a szélsebesség nem haladja meg a 15 m/s (54 km/h) sebességet. A feltételeknek leginkább Indonézia és Nyugat-Afrika egyenlítői része felel meg. Ezeken a vizeken nem lenne szükség költséges védelmi berendezések kiépítésére.

- Az indonéz régióban nagyjából 140 000 négyzetkilométernyi terület van, ahol az elmúlt 40 évben nem mértek 4 méternél nagyobb hullámokat és 10 m/s sebességnél erősebb szeleket - írták a tanulmányban.

Csak Indonéziában a tengeri napelemek 35 000 TWh energiát termelhetnek évente, ami még több is, mint a jelenlegi villamosenergia-termelésük. A nagy népsűrűség és a védendő ökoszisztéma miatt ezen a területen ráadásul igenis lenne létjogosultsága a vízre telepített naperőműveknek.