Példamutató vállalkozás: kizárólag napelemmel működik a kézműves sörfőzde

napelemek-mukodtetik-a-kanadai-sorfozdet

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Egy korsó hideg sör mindig jól esik. Ha ezzel a fenntarthatóságot is szolgáljuk, akkor meg még jobban! Sajnos egyelőre Kanadáig kéne utaznunk, hogy átéljük ezt az élményt, de ki tudja, hogy mikor veszik át hazánkban is az ottawai sörfőzde példáját.

Hol volt, hol nem volt, volt egy sörfőzde Kanadában, amelynek működtetéséhez kizárólag napenergiát használtak a tulajdonosok - ez valóban úgy hangzik, mint egy mese, pedig nem az. Ottawában tényleg nyílt egy olyan kézműves söröző, ami kizárólag megújuló energiával üzemel, még tartalék generátora sincsen, így teljes mértékben független a villamoshálózattól. A tulajdonos, Phil Audet egy szigethez hasonlította a főzdét, mivel egyedül az internet az, ami hálózaton keresztül érkezik hozzájuk, semmilyen más rendszerhez nem kapcsolódnak.

Hatékonyan osztják el a megtermelt energiát

Audet fenntartható energetikai mérnökként végzett Írországban, a szaktudása tehát megvolt, hogy megvalósítsa álmát, és nyisson egy olyan sörözőt, ami 100 százalékban napenergiával működik. Az üzemeltetéshez szükséges áramot 32 napelemes panel állítja elő a főzde mögötti területen, Audet pedig egy mobiltelefonos applikáción keresztül kezeli, mikor és mennyi áramot kapnak az egyes berendezések, rendszerek.

- Rossz idő esetén egyszerűen lekapcsoljuk a működés szempontjából nem létfontosságú eszközöket, majd visszakapcsoljuk, ha megint süt a nap - mesélte a tulajdonos. - Az egész arról szól, hogyan lehet hatékonyan elosztani a megtermelt energiát. Ez teszi lehetővé, hogy önállóan működjünk.

Ennek pedig sok előnye van, nemcsak az, hogy maguknak sokkal olcsóbban állítják elő az áramot, mintha a hálózatból vennék. Ottawában elég sokszor volt áramszünet a közelmúltban, de ezek a sörözőt egyáltalán nem érintették, sőt még ők tudtak segíteni a betérőknek, akik feltölthették náluk a telefonjukat.

Ez a befektetés nem a pénzről szól

A főzdének természetesen vannak akkumulátorai, az azokban tárolt energiát így fel tudják használni a felhős, esős napokon. Audet egyébként elmondta, hogy valamennyi áramot még ilyen időjárási körülmények között is termelnek a panelek, és ha akár csak egy órára is kisüt a nap, az már bőven elég, hogy az akkumulátorok a megfelelő szintig feltöltődjenek.

A tulajdonos arra számít, hogy a beruházás 6-8 éven belül megtérül, de hangsúlyozta, hogy ez nem a pénzről szól.

- Azért hoztam létre a vállalkozást, hogy feszegessem a technológia határait, hogy konkrét lépést tegyen a klímaváltozás mérséklése érdekében - emelte ki Audet. - És nem utolsósorban, hogy bebizonyítsam, függetlenedni lehet a hálózattól úgy, hogy az nem jár semmilyen áldozattal.

(Forrás: ottawa.ctvnews.ca)