Óriási ugrásra van szüksége Kínának a napenergia terén

kina-szmog-napelem

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Kína 2060-ra tűzte ki, hogy eléri a klímasemlegességet. Ehhez viszont még rengetek környezetbarát beruházásra van szüksége. Szakértői vizsgálatok szerint pedig elképzelhetetlennek tűnő számokat vetítenek előre, de Kína már többször meglepte a világot, így kíváncsian várjuk mivel is rukkol elő az elkövetkezendő évtizedekben!

A KÖVETKEZŐ ÖTÉVES TERV A NAPELEMEK KORSZAKA?!

Szakértők szerint Kína márciusban elfogadásra kerülő, 2025-ig szóló, 14. ötéves terve a történelem és a globális klímaváltozás elleni küzdelem egyik legfontosabb dokumentuma lesz. Mégpedig azért, mert Hszi Csin-ping kínai államfő még a tavalyi ENSZ közgyűlésén igen komoly klímapolitikai vállalásokat jelentett be. Kína úgy véli, hogy 2030-ig tetőzni fog a szén-dioxid-kibocsátás, és ezt követően 30 év alatt rohamosan csökkentve elérik a zéró állapotot. A szakértői számítások szerint óriási mértékben, egészen pontosan tizenhatszorosára kellene növelnie a kelet-ázsiai óriásnak a napenergia termelését az elkövetkező 4 évtizedben ahhoz, hogy elérje 2060-ra karbonsemlegességi célját. Kína, mint a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója azonban bizakodó és az elmúlt évek eredményeit nézve abszolút megvalósíthatónak tartja a tervet. A bizakodásra az is okot ad, hogy Kína már hosszú évek óta a legnagyobb napelemgyártó a Földön, mondhatni ők látják el a globális piacot napelemekkel. Az ázsiaiak ráadásul tovább is tervezik növelni a termelési kapacitást, ami jó hír minden más ország számára a klímavédelmi törekvések megvalósítására nézve. Mivel Kína globális szinten igen jelentős szerepet tölt be a napelemek előállításában, a folyamatosan növekvő kínai napelem-kapacitás a HSBC Bank előrejelzése szerint újabb jelentős árcsökkenést hozhat a globális piacon. A bank szerint a jelenlegi árszinthez képest nagyjából 50%-kal fog csökkenni a napelemes beruházások költsége 2025-re.

MÓDOSÍTANI KELLETT AZ 5 ÉVES TERVET!

A 2021-2025 közötti időszakra szóló 5 éves terv első tervezete már korábban elkészült, de Hszi váratlan szeptemberi bejelentése mindent felborított. Az ötéves terv részletei csak márciusban lesznek nyilvánosak, miután a kínai parlament jóváhagyja a terveket. A 2025-ig szóló energiapolitikai irányok közül viszont 1-2 már kiszivárgott, ami utal arra, hogy az ország milyen irányba indul majd el. A megújulók terén (napelemparkok, szélerőművek) sokkal merészebb terveket kellett felvázolni, hogy a kijelölt út tartható legyen.

MIT IS JELENT KÍNA KARBONSEMLEGESSÉGE A BOLYGÓ SZÁMÁRA

Kína olyan jelentős kibocsátó, hogy a karbonsemlegessége megvalósításával akár 0,25 °C-kal csökkenthető a globális felmelegedés mértéke. (Ahogy korábban jeleztük Kína a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, a globális emisszió 28%-ért felel, ami nagyjából megegyezik az USA és Európa együttes kibocsátásával.) Tehát a környezetre rendkívül kedvező hatást gyakorolna ez a változás. De mi a helyzet a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása tekintetében? Elemzők szerint, amennyiben Kína valóban eléri a klímasemlegességet, akkor az a történelem legjelentősebb eseménye lesz a fosszilis energiahordozók világpiacán. Amennyiben viszont lecsökken Kína szénimportja az hatással lesz olyan országok gazdaságára is, mint Ausztrália, vagy India.

A NAPELEMPARKOK ÉS SZÉLERŐMŰVEK SEGÍTHETIK KI KÍNÁT A BAJBÓL

A karbonsemlegességi cél teljesítése azonban azért sem lesz egyszerű feladat Kína számára, mert gazdasága dinamikus növekedési pályán van, amivel együtt jár a növekvő energiaigény is. Így a folyamatosan gyarapodó keresletet már mindenképpen zöld energiával kell biztosítani. Ebben van kulcsfontosságú szerepe a napelemparkoknak és szélerőműveknek. Kína gazdasága alapvetően szénre épül, ez tükröződik abból is, hogy jelenlegi szénerőmű-kapacitása több mint 1000 GW. Ekkora teljesítmény leépítése pedig gigantikus megújuló projekteket kíván. A tervek szerint a szénalapú kapacitást az ország 2030-ra mintegy 680 GW-ra csökkenti amellett, hogy a kieső kapacitásokat és növekvő igényeket napelemes rendszerekkel és szélturbinákkal biztosítják majd. Mindez azt jelenti, hogy évi 110-140 GW bővítés kell a nap- és szélerőműveknél. Kína utóbbi években elér eredményeit tekintve viszont ez nem is tűnik lehetetlennek. A nagyságrend érzékeltetéséhez – ez a mennyiség megfelel Németország jelenlegi szél-és napelemparki kapacitásának összesen.