Naperőműként hasznosítják újra a használaton kívüli antennákat Svájcban

naperomu-ujrahasznositott-parabolaantennabol

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Svájcban napelemekkel szereltek fel egy használaton kívüli parabolaantennát. A szerkezet több szempontból is ideális a megújuló energia hasznosítására.

Használaton kívüli parabolaantennákat alakítanak át Svájcban naperőművekké, az első ilyen szerkezetet már át is adták november 15-én Loeche-ben. Az antennák a Leuk Teleport and Data Centre nevű cég tulajdonába tartoznak, az átalakítást a CKW svájci energetikai vállalat segítségével valósították meg.

Naperőmű újrahasznosított parabolaantennából

Ezek az antennák több szempontból is alkalmasak a megújuló energia hasznosítására. Kialakításuknak köszönhetően belső felületeket a napsugarak ideális szögben érik, ráadásul a szerkezetek mozgathatók, így mindig a Nap felé fordulnak, ezzel maximalizálva az energiatermelést. Nagyjából 1000 méter tengerszint feletti magasságban helyezkednek el, a ködhatár felett, így télen is hasznosítható a napenergia, és a telepítést végző cég szerint a hó sem veszélyezteti a napelemeket.

Naperőmű újrahasznosított parabolaantennából

Becslések szerint egy átalakított antenna évente 110 ezer kWh energiát fog termelni, ami 25 háztartás energiaszükségletének felel meg. A Leuk TDC tervei között szerepel két másik parabolaantenna újrahasznosítása, az egyikre az építési engedélyt már meg is kapták, a fejlesztést várhatóan tavasszal kezdik meg.

 

(Forrás: ckw.ch)