Napenergiára áll át a világ legnagyobb széntermelője

india-szenbanya

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Egyre több ország ismeri fel, hogy a szénre alapozott gazdaságára már nem építheti a jövőt. Változásra van szükség, és ez csak fenntartható módon valósítható meg. Éppen ezért döntött úgy a Föld legnagyobb széntermelője is, hogy a legjobb megújuló energiatermelést lehetővé tevő megoldásba, a napelemes technológiába fektet be.

SZÉN HELYETT NAPELEM!

A világ legnagyobb szénkitermelője, a Coal India szövetségre lépett egy állami tulajdonban lévő, napelemes technológiák terjesztésével foglalkozó céggel, az NLC Indiával, hogy létrehozzon egy 3 gigawattos napenergián alapuló projektet. Az előzetes számítások szerint a beruházás értéke elérheti az 1,7 milliárd dollárt. A társaság az elmúlt években már több bányáját is bezárta. Ennek oka a környezetkárosító hatás, valamint az, hogy azzal számolnak, hogy a hazai- és a világgazdaság is lassan, de folyamatosan leépíti a szén használatát az elkövetkezendő évtizedekben. A Coal India eltökélt szándéka, hogy beszálljon az indiai napenergián alapuló aukciókba, és lehetőleg minél több projektet nyerjen el a legalacsonyabban kínált árazás mellett. Ez pedig egy teljes fordulatot jelent a cég üzletpolitikáját tekintve, hisz eddig az indiai széntermelés döntő részét ez a cég szolgáltatta. A vállalat vezetője, Pramod Agarwal is úgy nyilatkozott, hogy: a széntermelés a következő évtizedekben jelentősen veszíteni fog a jelentőségéből, a szénfelhasználással kieső kapacitásokat pedig a napenergia fogja pótolni. A bányavállalat az elmúlt 3 évben 82 bányát zárt be, ami egyben azt is jelentette, hogy 18 600 fő veszítette el munkahelyét. Ennek ellenére bíznak abban, hogy a napelemes projektek a munkanélkülivé váló tömeg jelentős részén is segíteni tudnak majd. Image removed.

INDIA ÉS A SZÉN

Érdemes azt is tudni, hogy India a világ második legnagyobb szénfelhasználója Kína után. Éves szinten nagyjából 1 milliárd tonna szenet használ fel az indiai gazdaság. A Coal India ennek a mennyiségnek körülbelül a kétharmadát, vagyis 660 millió tonnát termelt ki, ami szinte megegyezik az USA teljes évi szénkitermelésével.

India a legtöbb országhoz hasonlóan szintén csökkenteni szeretné a szén-dioxid-kibocsátás mértékét. Az ország vezetése 2035-re 35%-os csökkenést irányzott elő a 2005-ös állapotokhoz képest. Ehhez pedig nélkülözhetetlenek a gigantikus napelempark projektek, amelyek biztosítani tudják a lakosság és a gazdaság energiaszükségletét környezetbarát módon.