Mennyi az annyi? Kiderültek a részletek a rezsicsökkentés módosításáról

kiderult-a-rezsicsokkentes-modositasanak-reszletei

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Újabb részletek derültek ki csütörtökön a rezsicsökkentés módosításáról. A korábbi bejelentéseknek megfelelően egy bizonyos fogyasztási határig marad a kedvezményes ár, afelett azonban nem a teljes, hanem egy úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetni.

A kormány múlt héten jelentette be, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése miatt módosítani kell a rezsicsökkentésen. Akkor mindössze annyi derült ki, hogy egy bizonyos fogyasztási határig megmarad a kedvezményes ár, afelett azonban piaci árat kell fizetni a lakossági fogyasztóknak is. Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtöki bejelentése után már több részlet is kiderült, az új szabályok már a Magyar Közlönyben is megjelentek.

A korábban meghatározott fogyasztási határok változatlanok maradtak, tehát a rezsicsökkentett ár elektromos áram esetén 2523kWh/év, földgáz esetén pedig 1729 m3/év fogyasztásig biztosított.

Ami újdonság, hogy a limitek felett a kormány bevezetett egy új tarifát, egy úgynevezett lakossági piaci árat, ami alacsonyabb, mint a valós versenypiaci ár.

A rezsiárak augusztus elsejétől a következőképp alakulnak:
Villamos energia esetén:
  • 2523 kWh/év fogyasztásig kilowattóránként 36 forint marad az ár
  • Az e feletti fogyasztásnál az ár 70,10 forint/kWh-ra ugrik (a valós versenypiaci ár egyébként 268,9 forint lenne).
  • Az éjszakai áram: 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint.

A hőszivattyúkra vonatkozó szabályokról ez a rendelet nem szól.

Földgáz esetén:
  • 1729 köbméteres éves fogyasztásig marad a kedvezményes tarifa, ami 102 forint köbméterenként.
  • E felett 747 forint/ köbméter lesz az új lakossági piaci ár (a valós versenypiaci ár 1020 forint lenne).
  • Megmarad a nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint: 3 gyereknél 600 köbméterrel emelkedik, a 4 gyerekeseknél 900 köbméterrel, 5 gyereknél még további 300 köbméterrel a fogyasztási limit.
A napelemes rendszer továbbra is kiszámíthatóságot jelent

A fentiekből látszik, hogy a lakossági piaci ár valóban jóval kedvezményesebb, mint a valós világpiaci ár. Észre kell venni azonban azt is, hogy villamos energia esetén még így is csaknem kétszer annyi, vagyis azok, akik a limitnél többet fogyasztanak, jóval magasabb villanyszámlára számíthatnak az eddig megszokottnál. A rendeletet ráadásul a kormány negyedévenként felülvizsgálja (erre először 2022. december 30-án kerül sor), és ki tudja, addigra milyen irányba fordulnak a dolgok.

A helyzet tehát bizonytalan, a napelemes rendszer termelése viszont a továbbiakban is kiszámítható marad. A panelek által megtermelt energiával akár teljes egészében ki lehet váltani a rendszerből vásárolt áramot, így drasztikusan csökkenhet a villanyszámla, és függetlenedni lehet a szolgáltatótól. A befektetés megtérülési ideje az elszabaduló árak miatt ráadásul jelentősen megrövidül.

A most nyilvánosságra hozott rendelet szerint egyébként a szaldós elszámolás megmarad, illetve az a napelemes, aki nettó értelemben betáplál a rendszerbe, de közben időnként vételez is a hálózatból, neki ezt a hálózatból vételezést továbbra is rezsicsökkentett áron veszik figyelembe.

Egy ilyen befektetés persze nemcsak a jelenlegi helyzetre nyújt megoldást, hanem, ha a rendszere jól megtervezett és kivitelezett, akkor akár hosszú évtizedekig is megkímél a változó rezsiárak hatásától. Egy ilyen jelentős munkát azonban csak egy megbízható, nagy szakértelemmel rendelkező cégre érdemes bízni. Az EU-SOLAR Nyrt. már 10 éve jelen van a napelemes piacon, ez idő alatt több ezernyi telepítést végeztek már, így kellő szakmai tudást és tapasztalatot szereztek a precíz kivitelezéshez.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220721/nemeth-szilard-rendkivuli-rezsibejelentest-tett-megvannak-az-uj-energia-es-foldgaz-arak-557387

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220721/megjottek-a-rezsirendeletek-mutatjuk-a-reszletszabalyokat-557399