A megújuló energia forradalmát jósolja a Nemzetközi Energia Ügynökség

megujulo-energia-kapacitas-novekedes

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A szél- és napenergia akár már 2025-ben átveheti a vezetést a széntől, legalábbis ami a globális áramtermelést illeti. A Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency, IEA) legfrissebb jelentése a zöldenergia forradalmát ígéri.

A globális megújuló energia kapacitás 2027-ig megkétszereződhet a IEA legfrissebb előrejelzése szerint. Ez azt jelentené, hogy a következő öt évben annyit nőhet a kapacitás, mint az elmúlt 20 évben összesen - vagyis mintegy 2400 gigawattal, ami nem mellesleg egész Kína energiatermelésének felel meg.

A tavalyi IEA jelentés még nem volt ennyire optimista. Akkor jóval szerényebb növekedést jósoltak, de a jelenlegi energiaválság átírta a számokat.

- A szél- és a napenergia hasznosítása még szélesebb körben elterjedhetne, ha az Európai Unió tagállamai megsürgetnék az erre vonatkozó intézkedések bevezetését - áll az IEA közleményében. - Ilyen például az engedélyeztetési folyamat egyszerűsítése, vagy a lakosságot ösztönző programok fejlesztése.

A megújulók hasznosítása az Egyesült Államokban, Kínában és Indiában is felfelé ívelő pályára állt. A következő öt évre jósolt kapacitásnövekedés közel fele várhatóan a kínai fejlesztéseknek lesz köszönhető, de az USA és India dollármilliárdokkal fogja támogatni a zöld befektetéseket.

 

(Forrás: electrec.co)