Másfélszeresére nőtt a HMKE-k száma és teljesítménye 1 év alatt!

masfelszeresere-nott-a-hmke-k-szama-es-teljesitmenye-egy-ev-alatt

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Ezidáig csak a 2020-as év harmadik negyedévéig voltak ismertek a számadatok a háztartási méretű napelemes rendszerek (HMKE) telepítése és beépített teljesítménye esetében, most viszont a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közzétette a teljes évre vonatkozó adatokat. A sok nehezítő körülmény ellenére rekordok dőltek meg, és igazán jövőbemutatónak nevezhető ez a teljesítmény a fenntartható környezet kialakítása szempontjából.

DÜBÖRÖG A LAKOSSÁGI NAPELEM-TELEPÍTÉS

Egy év leforgása alatt másfélszeresére nőtt a lakossági napelemes HMKE-k száma és beépített teljesítménye. A tavalyi év végén összesen 88 112 db háztartási méretű kiserőmű működött, melyből nagyjából 72 000 db lakossági igényeket elégített ki, nyilatkozta dr. Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal általános elnökhelyettese. A fenti számok és a legújabb telepítési adatok alapján megállapítható az is, hogy a HMKE-k többségét továbbra is természetes személyek építtetik. A 2020-as év végén már 72 000 magyar háztartásnak volt napelemes rendszere, míg ez a szám 2019 végén még csupán 47 000 volt. A tavalyi évre jellemző volt az is, hogy a lakosság már a korábbinál nagyobb, átlagosan 6,17 kW teljesítményű napelem-telepítést hajtott végre. Az elnökhelyettes még azt is kiemelte, hogy ez a tavalyi eredmény azért is nagy szó, mert az iparágat is mélyen érintette a koronavírus, és a részben azzal összefüggésben álló logisztikai nehézségek. Ezen problémák ellenére 2020-ban rekord mennyiségű lakossági napelemes rendszer jött létre.

Image removed.
Kép forrása: http://www.mekh.hu/a-jarvany-ellenere-is-renduletlen-a-haztartasi-meretu-naperomuvek-terjedese

 

A növekedési ütem a korábbi évekhez képest tovább gyorsult, míg 2019-ben 44%-os volt, addig tavaly már megközelítette az 50%-ot is. Ennek eredményeként a 2020-as év végén már 88 112 db HMKE termelte a villamosenergiát megközelítőleg 719,09 MW-os beépített teljesítménnyel. Dr. Tóth Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy jó úton halad Magyarország a Nemzeti Energiastratégiában is meghatározott célok felé. A kormányzat célja ugyanis az, hogy 2030-ra már legalább 200 000 db háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kW teljesítményű, tetőre szerelt napelemes rendszerrel. A megújuló energia iránti lakossági elkötelezettség igen örvendetes, ugyanakkor a MEKH-t is kihívás elé állítja. A Hivatalnak ugyanis nemcsak az a feladata, hogy ösztönözze a telepítéseket, hanem az is, hogy az ellátásbiztonság érdekében megteremtse az egyensúlyt a megújuló és a hagyományos erőművi termelés között.